ΚΟΣΜΟΣ

Το «κυνήγι» του Μπόρμαν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απόρρητα έγγραφα της βρετανικής αντικατασκοπείας, που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν πως ο Μάρτιν Μπόρμαν συνέχισε να απασχολεί τις βρετανικές υπηρεσίες μέχρι και το 1952, χάρη σε αλλεπάλληλες αναφορές πρακτόρων, που ισχυρίζονταν ότι τον είδαν ζωντανό σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με τους ευφάνταστους πράκτορες της ΜΙ5 ο Μπόρμαν εθεάθη να φορά τιρολέζικο καπέλο σε επαρχία της Γερμανίας, να κάθεται στο προαύλιο θιβετιανού μοναστηριού μαζί με τον Χίτλερ και να ζει μεταμφιεσμένος σε Εβραίο γιατρό στο ελβετικό Λουγκάνο.

Αλλες αναφορές ήθελαν τον γενειοφόρο Μπόρμαν να ζει στην Ελβετία, ενώ σύμφωνα με άλλους, ο Μπόρμαν διέμενε στο Ισπανικό Μαρόκο, όπου σχεδίαζε την αναβίωση του Τρίτου Ράιχ. Βρετανός πράκτορας «εντοπίζει» τον Μπόρμαν στην πόλη Ποσάδας της Αργεντινής, όπου είχε καταφθάσει στις 29 Ιουλίου 1945, με τη βοήθεια γερμανικού υποβρυχίου.

Το μυστήριο της τύχης του Μπόρμαν είχε λυθεί οριστικά το 1998, όταν χάρη σε τεστ DNA πιστοποιήθηκε ότι κρανίο που είχε βρεθεί στο Βερολίνο ανήκε στον διαβόητο γραμματέα του Χίτλερ.