Τραγωδία με Σομαλούς λαθρομετανάστες

Τραγωδία με Σομαλούς λαθρομετανάστες

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Το αδυσώπητο πρόσωπο των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και την προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο αναδύθηκε στον Κόλπο του Αντεν, όταν δουλέμποροι υποχρέωσαν περισσότερους από τριάντα Σομαλούς να εγκαταλείψουν τα πλοιάρια στα οποία οι ίδιοι τους είχαν νωρίτερα επιβιβάσει. Οι σoροί επτά ανθρώπων ξεβράστηκαν χθες το πρωί στην ακτή Ρουτζάιμαχ της Υεμένης, ενώ έξι ακόμα εξακολουθούν να αγνοούνται. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNHCR) για τους πρόσφυγες, η οποία περισυνέλεξε 34 Σομαλούς που κατόρθωσαν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή, το περιστατικό συνέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας. Εκτιμάται ότι οι δουλέμποροι αποφάσισαν να απαλλαγούν από τους Σομαλούς λαθρομετανάστες όταν τα δύο πλοιάρια εντοπίστηκαν από το λιμενικό της Υεμένης.

Τα πλοιάρια ξεκίνησαν από το χωριό Μαρίνα της Σομαλίας με προορισμό την Υεμένη το πρωί της Δευτέρας. Το πρώτο πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν 44 Σομαλοί αναποδογύρισε, καθώς οι δουλέμποροι έσπρωχναν ανθρώπους στη θάλασσα. «Εντελώς ξαφνικά μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε το σκάφος», δήλωσε μια νεαρή γυναίκα. «Οταν αρνηθήκαμε, άρχισαν να σπρώχνουν τους συζύγους μας, θεωρώντας ότι θα τους ακολουθήσουμε», πρόσθεσε η ίδια. Οι δουλέμποροι του δεύτερου πλοιαρίου, το οποίο μετέφερε 42 λαθρομετανάστες, έριξαν στη θάλασσα περισσότερα από 30 άτομα και στη συνέχεια απέπλευσαν για τη Σομαλία. Σύμφωνα με την UNHCR, έξι λαθρομετανάστες παρέμειναν στο πλοιάριο με τους δουλεμπόρους.

Τριάντα έξι χιλιάδες Αφρικανοί εισήλθαν παράνομα στην Υεμένη από τον Ιανουάριο μέχρι τoν Αύγουστο. Το ανθρώπινο κόστος της παράνομης διακίνησης για το 2008 ήταν 590 νεκροί και 359 αγνοούμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή