Εις θάνατον τέσσερις για ληστεία στο Ιράκ

Εις θάνατον τέσσερις για ληστεία στο Ιράκ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την εσχάτη των ποινών επέβαλε δικαστήριο της ιρακινής πρωτεύουσας σε τέσσερις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για την αιματηρή ληστεία σε υποκατάστημα της κρατικής τράπεζας, «Ραφιντάιν» στις 28 Ιουλίου. Η υπόθεση συγκλονίζει την ιρακινή κοινή γνώμη, αφενός διότι οι ληστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ οκτώ άτομα πριν διαφύγουν με το ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων δηναρίων (4,8 εκατομμύρια δολάρια) και αφετέρου γιατί τα χρήματα βρέθηκαν αργότερα σε γραφείο εφημερίδας, εκδότης της οποίας είναι ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντελαμπντούλ Μαχντί. Ο Αχμάντ Χαλάφ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία έξι ανθρώπων και οι Αλί Εϊντάν, Μπασίρ Χαλίντ και Αλί Ουντά έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση εντός τριάντα ημερών. Σε περίπτωση μη ανατροπής της πρωτόδικης απόφασης θα οδηγηθούν στο ικρίωμα.

Ο Ουντά κατέθεσε στο δικαστήριο ότι «εγκέφαλοι» της ληστείας ήταν ο διοικητής της προεδρικής φρουράς, Τζαφάρ Λαζίμ Εσκάγια Αλ Τιμίμι και ο ανιψιός του, Αμίν Καρίμ. Οι δύο προαναφερθέντες διαφεύγουν της σύλληψης και δικάστηκαν ερήμην. Εντούτοις, το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε ποινές σε βάρος τους και πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Ιράκ υποστήριζαν ότι θα πραγματοποιηθεί νέα δίκη αφού συλληφθούν. Ο Ουντά, πάντως, ισχυρίστηκε ότι δεν συμμετείχε στη ληστεία, μολονότι γνώριζε τα σχέδια των Αλ Τιμίμι και Καρίμ. Το δικαστήριο απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τον φρουρό ασφαλείας της εφημερίδας του Αντελαμπντούλ Μαχντί, σε βάρος του οποίου είχαν επίσης απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή στην πολύκροτη ληστεία.

Αρνείται κάθε ανάμιξη ο Μαχντί

Από την πλευρά του, ο Μαχντί, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των σουνιτικών και όχι μόνο κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρνείται ότι είχε την παραμικρή ανάμειξη στην υπόθεση. Χθες, μάλιστα, έκανε λόγο περί σχεδίου σπίλωσης του ονόματός του με στόχο την πολιτική του εξόντωση ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, το σιιτικό κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Μαχντί -αυτό του Ανωτάτου Ιρακινού Ισλαμικού Συμβουλίου- κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης.

Η ακροαματική διαδικασία ήταν αν μη τι άλλο επεισοδιακή, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων επιχείρησαν ουκ ολίγες φορές να επιτεθούν στους κατηγορούμενους. Την περασμένη εβδομάδα δε, ορισμένοι εξ αυτών χτύπησαν των Χαλάφ και έφτυσαν τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορούμενους καθώς αυτοί εισέρχονταν στο δικαστήριο. Χθες, ο Αλ Χουσεΐν Αλί, ο αδελφός του οποίου έπεσε νεκρός από τα πυρά του Χαλάφ, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή