Μακελειό σε τζαμί στο Αφγανιστάν

Μακελειό σε τζαμί στο Αφγανιστάν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αναζητούσαν στο Παρίσι έξοδο κινδύνου από τον λαβύρινθο του Αφγανιστάν, που έγινε ακόμη σκοτεινότερος μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 20ής Αυγούστου, μια νέα, πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν ήρθε να υπογραμμίσει τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση από πλευράς ασφαλείας.

Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του στη διάρκεια των εγκαινίων ιερού τεμένους στην πόλη Μεχτάρ Λαμ, 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ. Από την έκρηξη τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται ο Αμπντουλάχ Λαγμάνι, υπαρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στο επιτελείο των κατασταλτικών μηχανισμών του προέδρου, Χαμίντ Καρζάι.

Χρηματοδότηση από όπιο

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις μέσω της πώλησης οπίου, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Πίτερ Γκαλμπρέιθ, καταδίκασε το χτύπημα που εκδηλώθηκε σε τόπο θρησκευτικής λατρείας, στη διάρκεια του Ραμαζανίου. Στα θύματα της επίθεσης περιλαμβάνονται επίσης τοπικοί αξιωματούχοι και σωματοφύλακες του Λαγμάνι.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους 26 χωρών και διεθνών οργανισμών γύρω από τις προοπτικές της διεθνούς παρέμβασης στη χώρα, υπό τη σκιά των βαρύτατων καταγγελιών για βιομηχανία νοθείας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που έκαναν λόγο για οξύτατο επεισόδιο μεταξύ Χόλμπρουκ και Καρζάι, ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έμειναν αυστηρά ουδέτερες στις εκλογές και πρόσθεσε: «Η διεθνής κοινότητα θα συνεργασθεί με οποιονδήποτε εκλεγεί πρόεδρος στο Αφγανιστάν κι αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Καρζάι, δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Χόλμπρουκ ζήτησε σε έντονο ύφος από τον Καρζάι να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του προέδρου.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Κάι Εϊντε καυτηρίασε τις μεγάλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε πάρα πολύς χρόνος με τις ανεπαρκείς, ασυντόνιστες και τελικά αποτελεσματικές παρεμβάσεις τους. «Η αποσπασματική προσέγγιση του προβλήματος δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Ως εδώ και μη παρέκει», δήλωσε ο Εϊντε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεγάλων έργων υποδομής για την ανόρθωση της οικονομίας και του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του κυριοτέρου ανθυποψηφίου του Καρζάι και πρώην υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, προειδοποίησε, από το Μαζάρ – ι – Σαρίφ του βορείου Αφγανιστάν, για το ενδεχόμενο μαζικών διαδηλώσεων και πολιτικής βίας εάν αγνοηθούν οι κατηγορίες περί νοθείας και ανακηρυχθεί πρόεδρος ο Καρζάι.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου δημοσίευμα των New York Times κατά το οποίο οι μισθοφόροι των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου στο Αφγανιστάν, όχι απλώς ξεπερνούν τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών, αλλά εκπροσωπούν το υψηλότερο ποσοστό μισθοφόρων στα χρονικά των αμερικανικών πολέμων.

Την τελευταία διετία, το σχετικό ποσοστό κυμάνθηκε γύρω στο 65% και η αμερικανική εφημερίδα εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο επανάληψης ακραίων καταστάσεων, όπως τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκραΐμπ και οι δολοφονίες αμάχων από την ιδιωτική εταιρεία «Μπλάκγουοτερ», στη Βαγδάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή