Πιέσεις Μπαρό προς Τουρκία, Λιβύη

Πιέσεις Μπαρό προς Τουρκία, Λιβύη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευθεία σύνδεση της Τουρκίας με την αύξηση της παράνομης λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα, προέβη χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, κ. Ζακ Μπαρό, ζητώντας από την Αγκυρα να περιορίσει δραστικά τη ροή λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση, σε εθελοντική βάση, κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος για την επανεγκατάσταση στην Ε.Ε. προσφύγων από τρίτες χώρες ο κ. Μπαρό τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε πρότυπο αυστηρότητας απέναντι στους παράνομους μετανάστες και πρότυπο ανθρωπισμού απέναντι στους αιτούντες άσυλο». Η παράνομη λαθρομετανάστευση μειώθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου κατά 40%, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας όπου είχαμε αύξηση, δήλωσε χθες ο κ. Μπαρό. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τη ροή λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και για να το πετύχουμε ζητάμε αποτελεσματικότερη συνεργασία με την Τουρκία και τη Λιβύη.

Πρώτον, οι δύο αυτές σημαντικές χώρες διέλευσης πρέπει να περιορίσουν το περισσότερο δυνατόν την παράνομη μετανάστευση και δεύτερον να βελτιώσουμε την υποδοχή και επεξεργασία των στοιχείων για τους αιτούντες άσυλο, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Μάλιστα ο κ. Μπαρό δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Αγκυρα και τη Λιβύη για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Ερωτηθείς κατά πόσο θα συνδέσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας, ο κ. Μπαρό απάντησε ότι νομικά δεν εντάσσεται σε αυτές, αλλά θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συμπλεύσει με την Ενωση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. «Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας», είπε ο κ. Μπαρό, «η Τουρκία, μετά από αίτημα των Αμερικανών, κατάφερε να σταματήσει τη ροή λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα». Προφανώς ο κ. Μπαρό ανέφερε το παράδειγμα για να αποδείξει ότι η Τουρκία, αν το θέλει, μπορεί να περιορίσει τη ροή λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Ταυτόχρονα όμως, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αν θέλουμε μείωση της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία, τότε καλύτερα θα ήταν να απευθυνθούμε στην Ουάσιγκτον και όχι στην Ε.Ε., της οποίας η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μέλος.

Εκκληση για αλληλεγγύη

Παρουσιάζοντας το κοινό πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες ο κ. Μπαρό κάλεσε τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στα περίπου 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Κατά κανόνα οι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές τους, φτωχές χώρες που συχνά δεν είναι σε θέση να θρέψουν τους δικούς τους πολίτες. Ενδεικτικά, τον τελευταίο χρόνο από τους περίπου 88.000 πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν σε πλούσιες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχθηκε λιγότερους από πέντε χιλιάδες και οι ΗΠΑ περίπου 60.000.

Σκοπός του Κοινού Προγράμματος Επανεγκατάστασης, τόνισε ο κ. Μπαρό, είναι να ενώσουμε τους πόρους και τα τεχνικά μας μέσα, ώστε να ανακουφίσουμε αποτελεσματικότερα τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες και βέβαια να βοηθήσουμε τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή