Πολιτικοί διαξιφισμοί στη Βρετανία για τον βομβιστή του Λόκερμπι

Πολιτικοί διαξιφισμοί στη Βρετανία για τον βομβιστή του Λόκερμπι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία γύρω από το θέμα της αποφυλάκισης του πρώην αξιωματούχου των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, Αμπντελμπασέτ Αλί Μοχάμεντ Αλ Μεγκραχί. Ο Αλ Μεγκραχί είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2001 για τη βομβιστική επίθεση σε πτήση της Pan American Airlines, η οποία συνετρίβη το 1988 στη σκωτσέζικη κωμόπολη Λόκερμπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 270 άνθρωποι.

Στις 20 Αυγούστου όμως, η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας τον απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς πάσχει από καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον, τους συγγενείς των θυμάτων του Λόκερμπι και τη συντηρητική αντιπολίτευση της Βρετανίας, ιδιαίτερα μετά την υποδοχή ήρωα που επιφύλαξε το καθεστώς του Μοαμάρ Καντάφι στον Αλ Μεγκραχί, στην Τρίπολη. Εξάλλου την αποδοκιμασία του εξέφρασε χθες και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, το οποίο καταδίκασε συμβολικά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Πιθανά ανταλλάγματα

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπαινίσσονται ότι η Ντάουνινγκ Στριτ μεθόδευσε την απελευθέρωση του κρατουμένου με αντάλλαγμα εμπορικές συμφωνίες για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στη Λιβύη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν διέψευσε κατηγορηματικά τις παραπάνω φήμες και επανέλαβε ότι η απόφαση της αποφυλάκισης λήφθηκε αυτοβούλως από την ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας χωρίς την παρέμβαση του Λονδίνου: «Δεν υπάρχει παρασκήνιο στην υπόθεση, ούτε συνωμοσία, ούτε κρυφές συμφωνίες με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ούτε και προσπάθεια να υποδείξουμε στην κυβέρνηση της Σκωτίας πώς θα κινηθεί», δήλωσε χθες ο κ. Μπράουν.

Από την άλλη πλευρά, επίσημα έγγραφα από τη Σκωτία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τρίπολη είχε διαμηνύσει στο Λονδίνο πως αν ο Αλ Μεγκραχί πέθαινε στη φυλακή, οι σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Βρετανίας θα δέχονταν σοβαρό πλήγμα, ενώ μέρος του αραβικού κόσμου θα υποπτευόταν ότι ο κρατούμενος δολοφονήθηκε από Βρετανούς πράκτορες.

Η αποστροφή του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι «δεν θέλαμε να πεθάνει ο Αλ Μεγκραχί στη φυλακή» φαίνεται να ενισχύει το παραπάνω συμπέρασμα. Με αφορμή μάλιστα το σχόλιο του κ. Μίλιμπαντ, ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην αμφιλεγόμενη αποφυλάκιση και σημείωσε ότι η κυβέρνηση διέπραξε «καταστροφικό σφάλμα», αφού σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων δεν νοείται απελευθέρωση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Στην εντατική

Πάντως, η υγεία του Αλ Μεγκραχί βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη και ο ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Αλλωστε και οι Βρετανοί γιατροί του εκτιμούν ότι δεν έχει προσδόκιμο επιβίωσης άνω των λίγων εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή