ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Η Κέιτ Μπλάνσετ τραυματίστηκε στη σκηνή

ΣΙΔΝΕΪ. Τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι στη διάρκεια θεατρικής παράστασης στο Σίδνεϊ η βραβευμένη με Οσκαρ Αυστραλέζα ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά το ανέβασμα του έργου «Λεωφορείον ο Πόθος» από τη Θεατρική Ομάδα του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, ένας συμπρωταγωνιστής της χτύπησε κατά λάθος την ηθοποιό με ένα ραδιόφωνο στο κεφάλι. Αίμα άρχισε να τρέχει από το πίσω μέρος του κεφαλιού της και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι θεατές συνειδητοποίησαν ότι το συμβάν δεν ήταν μέρος της παράστασης, η οποία διακόπηκε. Πάντως. η Μπλάνσετ είπε ότι αισθάνεται μια χαρά και εξέφρασε την άποψη ότι απόψε θα μπορέσει να παίξει κανονικά.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΝΟΒΑΓΙΑ ΓΚΑΖΕΤΑ»

Αγωγή του εγγονού του Στάλιν

ΜΟΣΧΑ. Ρωσικό δικαστήριο θα εκδικάσει την ερχόμενη εβδομάδα αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», την οποία κατέθεσε ο εγγονός του Στάλιν. Ο Γεβγένι Τζουγκασβίλι βάλλει κατά της εφημερίδας με αφορμή άρθρο του δημοσιογράφου Ανατόλι Γιαμπλόκοφ για τα εγκλήματα του Στάλιν. Η δίκη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε νομική μάχη για την υστεροφημία του Στάλιν, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές συγκεντρώνουν στοιχεία για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Υπενθυμίζεται ότι η «Νόβαγια Γκαζέτα» είναι μια από τις λίγες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στη Ρωσία με την οποία συνεργαζόταν και η δολοφονηθείσα δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια.

ΕΙΧΑΝ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΜΠΑΪΝ

Σχέδια φόνου από δύο έφηβους

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δύο Βρετανοί έφηβοι, ο 18χρονος σήμερα Μάθιου Σουίφτ και ο 16χρονος φίλος του Ρος Μακ Νάιτ, από το Μάντσεστερ, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν συμμαθητές και καθηγητές στο σχολείο τους, μιμούμενοι τη σφαγή στο αμερικανικό λύκειο Columbine, στο Κολοράντο, το 1999. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία οι δύο έφηβοι κατηγορούνται για συνωμοσία και απόπειρα βομβιστικής επίθεσης. Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, οι δύο νεαροί είχαν εμμονή με τα θλιβερά γεγονότα στο αμερικανικό σχολείο, στα οποία δύο Αμερικανοί έφηβοι είχαν σκοτώσει 12 μαθητές, έναν καθηγητή, ενώ τραυμάτισαν άλλα 21 άτομα προτού αυτοκτονήσουν.

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 129 ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Εντάλματα σύλληψης στη Χιλή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Εντάλματα σύλληψης εις βάρος 129 πρώην αστυνομικών και στρατιωτικών, στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, στη Χιλή, εξέδωσε ο Χιλιανός δικαστής Βίκτωρ Μοντίγιο. Τα εντάλματα αφορούν πρώην πράκτορες της διαβόητης DINA, της μυστικής αστυνομίας του Πινοσέτ, καθώς και πρώην αξιωματικούς της αεροπορίας, του ναυτικού και της αστυνομίας της Χιλής και εστιάζουν στη δράση των εν λόγω υπόπτων, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κόνδωρ», της εκστρατείας για τη συστηματική εξόντωση αντιφρονούντων σε δικτατορικά καθεστώτα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1970.

ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

Τέλος εξουσίας για Βορονίν;

ΚΙΣΙΝΑΟΥ. Ο βετεράνος κομμουνιστής πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορονίν είναι έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως φέρεται να δήλωσε σε μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Ο 68χρονος Βορονίν δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, καθώς είναι αδύνατον να είναι πρόεδρος και μέλος του Κοινοβουλίου μαζί», τόνισε πηγή που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της. Ο Βορονίν, ο οποίος ηγείται του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι πρόεδρος της Μολδαβίας από το 2001. Η μικρή και φτωχή αυτή χώρα παρέλυσε επί μήνες από την πολιτική αναταραχή, με αφορμή τη διαδοχή του Βορονίν, ο οποίος λόγω του Συντάγματος δεν είχε δικαίωμα να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος για τρίτη φορά. Το τέλος της εξουσίας του Βορονίν τοποθετεί τη Μολδαβία στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, αποκαλύπτοντας μια ευρύτατα διαιρεμένη κοινωνία ανάμεσα στη νεολαία των αστικών κέντρων που θέλει στενές σχέσεις με την Ε. Ε. και τους μεγαλύτερους, τη γενιά των αγροτών που επιθυμεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Υπηρεσιακός πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Βουλής Μιχάι Γκίμπου.

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΡΟ ΟΥΡΙΜΠΕ

Δημοψήφισμα στην Κολομβία

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Τα μέλη της Βουλής της Κολομβίας ενέκριναν προχθές νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Αλβάρο Ούριμπε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Θα πρέπει βεβαίως το νομοσχέδιο να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο πριν διεξαχθεί δημοψήφισμα στο τέλος του έτους. Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2010. Ο Ούριμπε, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως απέναντι στο νομοσχέδιο και δεν δηλώνει αν επιθυμεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστό δημοφιλίας της τάξεως του 68% και αν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος Κολομβιανός πρόεδρος από το 1800 που θα διατελέσει για τρίτη φορά πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή