«Καταστρέψατε γεωργιανά πλοία»

«Καταστρέψατε γεωργιανά πλοία»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Εντολή στο ναυτικό της Αμπχαζίας να καταστρέφει οποιοδήποτε γεωργιανό πλοίο εισέρχεται στα χωρικά ύδατα της αποσχισθείσας αυτής περιοχής έδωσε χθες ο Αμπχάζιος ηγέτης, Σεργκέι Μπάγκαπς, ανεβάζοντας τους τόνους στη διαμάχη του με την Τιφλίδα για τη Μαύρη Θάλασσα. Η κλιμακούμενη ένταση απειλεί να επιδεινώσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Τιφλίδα, καθώς η γεωργιανή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον γεωργιανού πλοίου θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία, που ελέγχει τα σύνορα της Αμπχαζίας όπως και την ακτογραμμή της, έπειτα από συμφωνία που συνήψε με τους αποσχιστές.

Το κλίμα μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας στη Μαύρη Θάλασσα εχει γίνει ιδιαίτερα εχθρικό τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Τιφλίδα προσπαθεί να επιβάλει οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο κατά των Αμπχάζιων μετά τον πόλεμο του περυσινού Αυγούστου. Οι αρχές της Γεωργίας αναγνωρίζουν ότι κατέλαβαν φέτος τέσσερα πλοία τα οποία μετέφεραν αγαθά στην περιοχή της Αμπχαζίας, περιλαμβανομένων δύο, που κατελήφθησαν τον τελευταίο μήνα.

Εμπόδισαν 23 πλοία

Οι αρχές της Αμπχαζίας, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι οι Γεωργιανοί από τις αρχές του χρόνου έχουν εμποδίσει συνολικά 23 πλοία να φθάσουν στις ακτές της και καταδικάζουν τις καταλήψεις ως «πράξεις πειρατείας», που παραβιάζουν τα «χωρικά ύδατα» της περιοχής.

Την κατάσταση περιέπλεξε περαιτέρω η καταδίκη σε 24 χρόνια φυλάκιση από τις γεωργιανές αρχές του Τούρκου καπετάνιου ενός δεξαμενόπλοιου, το οποίο επιχείρησε να προσεγγίσει τις ακτές της Αμπχαζίας για να ξεφορτώσει καύσιμα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, αναμένεται να επισκεφθεί την Τιφλίδα για να ασκήσει πιέσεις στη γεωργιανή κυβέρνηση να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση.

«Εξέδωσα διαταγή στο ναυτικό μας να καταστρέφει τα γεωργιανά πλοία που παραβιάζουν τα θαλάσσια σύνορα της Αμπχαζίας» φέρεται να δήλωσε στο Ιντερφάξ ο Σεργκέι Μπάγκαπς. «Η απόφαση ελήφθη εξ αιτίας των ατέρμονων πειρατικών ενεργειών της Γεωργίας», υπογράμμισε. «Το ναυτικό της Αμπχαζίας δεν υπάρχει»… «Δεν υπάρχουν χωρικά ύδατα της Αμπχαζίας, αυτά τα νερά ανήκουν στη Γεωργία, εάν υπάρξει επίθεση σε γεωργιανά πλοία, η Ρωσία θα θεωρηθεί υπεύθυνη και όχι η κυβέρνηση των αποσχιστών» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του γεωργιανού υπουργείου Εξωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

Εμπειρογνώμονες του ρωσικού στρατού, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι το ναυτικό της Αμπχαζίας αποτελείται από επτά βάρκες με ελαφρύ οπλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή