Γυναίκα υπουργός, πρώτη φορά στο Ιράν

Γυναίκα υπουργός, πρώτη φορά στο Ιράν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Φωνάζοντας εν χορώ «θάνατος στο Ισραήλ», συντηρητικοί βουλευτές υποδέχθηκαν την έγκριση, από την πλειοψηφία του ιρανικού κοινοβουλίου, των περισσότερων υπουργών που πρότεινε ο επανεκλεγείς πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας που καταλαμβάνει χαρτοφυλάκιο στα 30 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Συνθήματα κατά του Ισραήλ

Τα συνθήματα εναντίον του Ισραήλ αφορούσαν την επικύρωση του διορισμού του νέου υπουργού Αμυνας, Αχμάντ Βαχιντί. Ο Βαχιντί καταζητείται από την Ιντερπόλ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ήταν αναμεμιγμένος σε πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στην Αργεντινή, το 1994 -κατηγορία, την οποία το ιρανικό καθεστώς απορρίπτει κατηγορηματικά. Παρά τον δυσμενή διεθνή αντίκτυπο, όμως, ο Βαχιντί συγκέντρωσε περισσότερες θετικές ψήφους βουλευτών (227 σε σύνολο 286 ψηφισάντων) από κάθε άλλο μέλος της νέας κυβέρνησης.

Η έγκριση των 18 εκ των 21 υπουργών που είχε προτείνει ο Αχμεντινετζάντ ήταν η πρώτη πολιτική νίκη του σκληροπυρηνικού προέδρου μετά το κύμα των λαϊκών διαδηλώσεων εναντίον της αμφισβητούμενης επανεκλογής του. Το στρατόπεδο των συντηρητικών, που ελέγχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, εμφανίστηκε βαθιά διχασμένο και κατά τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα γινόταν λόγος για την πιθανότητα να καταψηφιστεί τουλάχιστον τον ένα τρίτο των προταθέντων υπουργών, ως χειρονομία αποδυνάμωσης του Αχμεντινετζάντ.

Ιστοσελίδα που πρόσκειται στον συντηρητικό, αλλά αντίπαλο του Αχμεντινετζάντ, Αλί Λαριτζανί, έκανε λόγο για παρασκηνιακή ανάμιξη του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ώστε να μην περιοριστεί το «μαύρισμα» υπουργών από τη Βουλή. Τελικά, απορρίφθηκαν μόνο τρεις προτάσεις του Ιρανού προέδρου, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες, οι οποίες προαλείφονταν για τα υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο τρίτος ατυχήσας είχε προταθεί για το υπουργείο Ενέργειας.

Δικοί του άνθρωποι

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιτρέπει στο ιρανικό καθεστώς να διατηρήσει μια βιτρίνα εξισορρόπησης των εξουσιών και στον Αχμεντινετζάντ να εδραιώσει τη θέση του, στελεχώνοντας νευραλγικά υπουργεία με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του. Πέραν του υπουργείου Αμυνας, στην κατηγορία αυτή υπάγονται το υπουργείο Πληροφοριών και το -κρίσιμο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του προέδρου- υπουργείο Πετρελαίων. Σταθερός στο πόστο του παρέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί.

Η μόνη γυναίκα που πήρε το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο ήταν η Μαρζιέ Βαχίντ Νταστζερντί, η οποία κατέλαβε το υπουργείο Υγείας. Η ηλικίας 56 ετών γυναικολόγος έλαβε 175 θετικές ψήφους και πέρασε στην ιστορία του ισλαμικού καθεστώτος, επί των ημερών του οποίου οι γυναίκες, αν και πραγματοποίησαν σημαντικά βήματα προόδου στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική τους ζωή, εξοστρακίστηκαν από τα σημαντικά πολιτικά αξιώματα. Ενισχυμένος πολιτικά από την έγκριση της κυβέρνησής του, ο Αχμεντινετζάντ εμφανίστηκε με αυξημένη αποφασιστικότητα αναφορικά με το ιρανικό, πυρηνικό πρόγραμμα, απορρίπτοντας τις απειλές για νέες κυρώσεις εναντίον της χώρας του.

Αίσθηση προκάλεσαν, πάντως, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ότι τα περί ιρανικής απειλής είναι «υπερβολές» και ότι η Τεχεράνη έχει παγώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή