Διαδήλωση κατά της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία

Διαδήλωση κατά της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επιβαίνοντας στα τρακτέρ τους, χιλιάδες αγρότες κατευθύνονται ήδη προς τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να δώσουν δυναμικό παρών στην προγραμματισμένη για αύριο μεγάλη διαδήλωση κατά του σχεδίου επέκτασης του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ. Της πορείας, η οποία αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα στο Βερολίνο, θα ηγηθούν οι αγρότες από την περιοχή της Βέντλαντ από την οποία μεταφέρονται τα πυρηνικά απόβλητα στον τόπο καταστροφής τους.

Το μέλλον των δεκαεπτά πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ και του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου. Προγενέστερη κυβερνητική απόφαση προέβλεπε τον σταδιακό τερματισμό της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων στις αρχές της μεθεπόμενης δεκαετίας. Εντούτοις, οι Χριστιανοδημοκράτες και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών τάχθηκαν πρόσφατα υπέρ της επέκτασης του πυρηνικού προγράμματος της Γερμανίας.

Καθοριστικό θέμα

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μεγάλη διαδήλωση μπορεί να μετατρέψει τη δημόσια συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια σε ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών. «Μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα λεγόμενα θέματα ελάσσονος σημασίας, γεγονός παράδοξο δεδομένου ότι είναι από τα λίγα για τα οποία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν ριζικά», τόνισε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Ερφουρτ, Ντίτμαρτ Χερτζ. «Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι τα μεγάλα κόμματα θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα μετά την αυριανή διαδήλωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της οργάνωσης «Συμμαχία για το Κλίμα», το 81% των πολιτών θεωρεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν την καλύτερη λύση για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ενώ μόλις το 7% πιστεύει το ίδιο για τα πυρηνικά εργοστάσια. Εντούτοις το 23% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από τα πυρηνικά εργοστάσια και το αντίστοιχο ποσοστό για τις ανανεώσιμες πηγές δεν ξεπερνάει το 15%. Η μεγάλη μάχη, πάντως, θα δοθεί τους επόμενους μήνες, αν φυσικά η Μέρκελ παραμείνει στην εξουσία και επιχειρήσει να επιβάλει παράταση στη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή