Ερευνα για την Πολιτκόφσκαγια

Ερευνα για την Πολιτκόφσκαγια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Νέα έρευνα για τη δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια, γνωστής για τη σκληρή κριτική της κατά της πολιτικής του πρώην προέδρου και νυν πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας.

Η δικηγόρος της οικογένειας της δημοσιογράφου, Καρίνα Μοσκαλένκο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου, διατηρεί ωστόσο τις επιφυλάξεις της για το αν θα διαλευκανθεί η υπόθεση και αν θα τιμωρηθούν οι δράστες.

Εκφραση ικανοποίησης

«Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί. Εχουν περάσει τρία χρόνια από το τραγικό γεγονός και δεν έχουμε μάθει ακόμη την αλήθεια». Την απόφαση του δικαστηρίου χαιρέτισαν επίσης και οι διευθυντές της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» με την οποία συνεργαζόταν η δημοσιογράφος και η οποία είχε δημοσιεύσει πολλά ρεπορτάζ της Πολιτκόφσκαγια εναντίον της πολιτικής του Πούτιν στην Τσετσενία. Είναι σημαντικό βήμα, τόνισαν, και πρόσθεσαν ότι ευτυχώς υπάρχουν ακόμη στη Ρωσία άνθρωποι που σέβονται τον νόμο.

Η Αννα Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006, σε ηλικία μόλις 48 ετών, στην είσοδο του διαμερίσματός της στη Μόσχα. Η δολοφονία της είχε προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών που είχαν ζητήσει από το Κρεμλίνο να συλλάβει τους δολοφόνους της δημοσιογράφου και να τους παραδώσει στη Δικαιοσύνη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, και αφού η υπόθεση εκδικαζόταν επί τέσσερις μήνες, ρωσικό δικαστήριο αθώωσε τους αδελφούς Τζαμπράιλ και Ιμπραήμ Μαχμούντο°φ που κατηγορούνταν ως συνένοχοι στη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια.

Το δικαστήριο είχε επίσης αθωώσει και τον αστυνομικό Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ από οποιαδήποτε ανάμειξη στον φόνο. Τώρα, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εμπλέκει στην υπόθεση και τον Ρουστάμ Μαχμούντοφ και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, ο Τσετσένος Ρουστάμ Μαχμούντοφ, για τον οποίο φημολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό, είναι αυτός που πυροβόλησε τη δημοσιογράφο. Οι δικηγόροι της οικογένειας της Πολιτκόφσκαγια είχαν χαρακτηρίσει φιάσκο τη δίκη του περασμένου Φεβρουαρίου. Ας σημειωθεί ότι οι δύο αδελφοί Μαχμούντοφ και ο αστυνομικός Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ, δικάζονται και πάλι για την ίδια υπόθεση, αυτή τη φορά από στρατοδικείο.

Επέκρινε τον Καντίροφ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η χώρα του έχει δεσμευθεί να εντοπίσει τους δολοφόνους της δημοσιογράφου. Στο παρελθόν ωστόσο είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει την επιρροή του έργου της Πολιτκόφσκαγια υποστηρίζοντας ότι είναι ασήμαντο και ότι είναι γνωστό μόνον στη Δύση.

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονηθείσα επέκρινε δριμύτατα το καθεστώς του Ραμζάν Καντίροφ, του διορισμένου από το Κρεμλίνο προέδρου της Τσετσενίας, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία της δημοσιογράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή