Αόρατοι μετανάστες στις ΗΠΑ

Αόρατοι μετανάστες στις ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλικιωμένοι μετανάστες από την Ινδία συγκεντρώνονται πέντε ημέρες την εβδομάδα σε εμπορικό κέντρο του Φρέμοντ της Καλιφόρνια, με όνομα «Χαμπ», όπου κάθονται στις τσιμεντένιες ζαρντινιέρες, πίνοντας τσάι από θερμός, που έφεραν από τα σπίτια τους.

Οι ηλικιωμένοι αυτοί μετανάστες στις ΗΠΑ ανήκουν σε σύλλογο που ονομάζεται «Κλαμπ των 100 Ετών», ενώ στις συναντήσεις τους συζητούν το θέμα της εγκληματικότητας στο κοντινό Οκλαντ, που μπορεί κανείς να βρει τα φθηνότερα εισιτήρια για το Νέο Δελχί και πώς να αντιμετωπίσει την προβληματική του νύφη. Μαζί, οι ηλικιωμένοι μετανάστες αντιμετωπίζουν τη μοναξιά και την απομόνωση που συνοδεύει συχνά τη ζωή όσων μεταναστεύουν στις ΗΠΑ σε προχωρημένη ηλικία.

Σε 16.000.000 έως το 2050

«Αν δεν έλθω εδώ, τα χείλη μου θα παραμείνουν κλειστά όλη την ημέρα. Δεν έχω κανέναν να μιλήσω», λέει ο 79χρονος χήρος Ντεβέντρα Σινγκ, την ώρα που στέκεται δίπλα στους ηλικιωμένους συνδαιτυμόνες του, περιτριγυρισμένοι από δεκάδες εφήβους που κατακλύζουν σε καθημερινή βάση το εμπορικό κέντρο. Στις σύγχρονες ΗΠΑ, ο Σινγκ και οι φίλοι του ανήκουν σε διαρκώς πολλαπλασιαζόμενη κοινωνική ομάδα: τους ηλικιωμένους, που αποτελούν τώρα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία μεταναστών στη χώρα. Από το 1990, ο αριθμός των γεννημένων εκτός ΗΠΑ ατόμων άνω των 65 ετών αυξήθηκε από 2,7 εκατομμύρια σε 4,3 εκατομμύρια, ποσοστό 11% των πρόσφατων μεταναστών. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα 16 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Καλιφόρνια, ένας στους 3 ηλικιωμένους έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με την απογραφή του 2007.

Πολλοί από αυτούς είναι γονείς πολιτογραφημένων Αμερικανών, που ήλθαν στη χώρα για να ζήσουν με τις οικογένειές τους. Οι ειδικοί, όμως, εκτιμούν ότι οι ηλικιωμένοι αλλοδαποί είναι οι πιο απομονωμένοι κάτοικοι των ΗΠΑ. To 70% των πρόσφατα αφιχθέντων ηλικιωμένων μεταναστών δεν μιλά αγγλικά ή μιλά ελάχιστα.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν να οδηγούν, ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα κρούσματα κατάθλιψης και ψυχολογικών προβλημάτων είναι συχνά στις τάξεις τους. Τα προβλήματα αυτά προκαλούνται από το γλωσσικό φράγμα, την έλλειψη κοινωνικών επαφών και τις μεγάλες πολιτισμικές διαφορές. Οι ζωές των ηλικιωμένων μεταναστών δεν έχουν τύχει σοβαρής κοινωνιολογικής μελέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή