ΚΟΣΜΟΣ

Βαθαίνει η ρήξη Βατικανού – Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ. Σε δεινή θέση έναντι της Καθολικής Εκκλησίας και των πολλών καθολικών ψηφοφόρων του περιέρχεται ο κεντροδεξιός Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την παραίτηση του διευθυντή της καθολικής εφημερίδας L’ Avvenire, Ντίνο Μπόφο. Ο δημοσιογράφος παραιτήθηκε από τη θέση του μετά τους υπαινιγμούς, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Il Giornale, η οποία ανήκει στον αδελφό του Μπερλουσκόνι, Πάολο, ότι ο Μπόφο είναι ομοφυλόφιλος και ότι στο παρελθόν είχε παρενοχλήσει τη σύζυγο ενός υποτιθέμενου εραστή του, ζητώντας της να τον εγκαταλείψει.

Η αντίδραση του Βατικανού και της Συνόδου των Ιταλών Επισκόπων, στην οποία ανήκει η εφημερίδα L’ Avvenire, στην παραίτηση Μπόφο, ήταν άμεση. Ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ εξέφρασε την πλήρη στήριξη και την εκτίμησή του στην Σύνοδο των Επισκόπων και προσωπικώς στον επικεφαλής της, καρδινάλιο Αντζελο Μπανιάσκο, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Giornale αηδιαστικές και πολύ σοβαρές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε αποστασιοποιηθεί από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του αδελφού του όμως η εικόνα του ήδη είχε δεχτεί ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις του με την Καθολική Εκκλησία.

Η Avvenire είχε συχνά κυκλοφορήσει με κύρια άρθρα, με τα οποία ασκούσε έντονη κριτική στον Καβαλιέρε, ο οποίος το διάστημα των τελευταίων μηνών βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο σεξουαλικών σκανδάλων. Σε ένα μάλιστα από τα εν λόγω άρθρα η καθολική εφημερίδα κατηγορούσε ανοιχτά τον Μπερλουσκόνι για την «αδυναμία του, την οποία ο ίδιος έχει παραδεχτεί, στις ηθοποιούς στο άνθος της νιότης τους».

Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε, όπως ανέφερε η κεντροαριστερών αποχρώσεων εφημερίδα La Repubblica, ότι λυπάται πολύ για την παραίτηση του Ντίνο Μπόφο αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά ανάμειξη στην υπόθεση. Το γεγονός όμως διαταράσσει σοβαρά τις σχέσεις της ιταλικής δεξιάς κυβέρνησης με την Αγία Εδρα παρότι ο Καβαλιέρε δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίσει ότι οι σχέσεις του με το Βατικανό ήταν και παραμένουν εξαιρετικές.