Διπλό χάπι εντ για την Γκρέτελ

Διπλό χάπι εντ για την Γκρέτελ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άλτρια Γκρέτελ Μπέργκμαν ήταν το 1936 η καλύτερη αθλήτρια στο άλμα εις ύψος. Δεν μπορούσε όμως να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, επειδή ήταν Εβραία. Ετσι, οι ναζί αποφάσισαν να επιστρατεύσουν έναν άντρα, μεταμφιεσμένο σε γυναίκα, προκειμένου να μην ντροπιαστεί η Γερμανία μπροστά στα μάτια του Αδόλφου Χίτλερ.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και η ταινία «Βερολίνο 36» έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες στη Γερμανία. Η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο λίγες μέρες μετά την υπόθεση της ερμαφρόδιτης (;) Νοτιοαφρικανής αθλήτριας Κάστερ Σεμένια, που αναδείχθηκε νικήτρια των 800 μέτρων, κατά τραγική ειρωνεία, επίσης στο Βερολίνο. Αλλωστε, οι πρόσφατες αντιδράσεις των ΜΜΕ απέναντι στη Σεμένια δεν απείχαν πολύ από τη ναζιστική δαιμονοποίηση των Εβραίων.

Το ρεκόρ της

Η Μπέργκμαν είναι σήμερα 95 χρόνων και ζει στη Νέα Υόρκη, όπου την επισκέφθηκε δημοσιογράφος του περιοδικού Der Spiegel για να της πάρει συνέντευξη. 1,60 μ. ήταν το ρεκόρ της το 1936, επίδοση που σήμαινε χωρίς αμφιβολία ένα ολυμπιακό μετάλλιο στο Βερολίνο. Εντρομοι μπροστά στον κίνδυνο να σκαρφαλώσει μία Εβραία στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, οι ναζί την απέκλεισαν από το αγώνισμα δύο εβδομάδες πριν από τη διοργάνωση και στη συνέχεια επιστράτευσαν έναν άνδρα ως αναπληρωτή της.

Η Ντόρα Ράτγιεν ήταν στην πραγματικότητα αρσενικού γένους. Του ξύρισαν τα πόδια, τον έβαλαν να μακρύνει τα μαλλιά του, τον έπεισαν να λεπτύνει τη φωνή του. Παρ’ όλα αυτά, εκείνος βγήκε τέταρτος στο αγώνισμα.

Στον ίδιο κοιτώνα

Επί μικρό χρονικό διάστημα, η Γκρέτελ και η Ντόρα μοιράζονταν μάλιστα τον ίδιο κοιτώνα, στη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τους αγώνες.

«Ούτε μία φορά δεν μου κίνησε υποψίες. Η αλήθεια είναι πως όλες μας αναρωτιόμασταν γιατί δεν κάνει ντους γυμνή, 17 χρόνων κι ακόμη τόσο ντροπαλή, ήταν γκροτέσκο. Απλώς θεωρούσαμε ότι είναι κάτι σπάνιο, περίεργο. Υπήρχε μία πόρτα για ένα ιδιωτικό μπάνιο, αλλά εμείς δεν κάναμε εκεί ντους, μόνο η Ντόρα επιτρεπόταν να μπαίνει. Ωστόσο, δεν είχα ιδέα για το φύλο της ούτε απέκτησα για πολλά ακόμη χρόνια», διηγήθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή της στο Spiegel η Μπέργκμαν.

Το αστείο είναι πως οι ναζί δεν απέφυγαν την ταπείνωση. Πρώτη αναδείχθηκε στο αγώνισμα η Ουγγαρέζα Ιμπόλια Τσακ, ήταν επίσης Εβραία. Στο αθλητικό κέντρο στο οποίο προπονείτο υπήρχε μία επιγραφή «Απαγορεύονται οι Εβραίοι και τα σκυλιά».

Σήμερα έχει μετονομαστεί σε στάδιο «Γκρέτελ Μπέργκμαν» στο Λάουπχαϊμ, τη γενέτειρά της. «Μου αρέσουν και τα δύο χάπι εντ, της ταινίας και της ζωής μου», ανέφερε η Μπέργκμαν σχολιάζοντας τη νέα ταινία που βασίζεται στη ζωή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή