Δύσκολο το «ναι» για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας

Δύσκολο το «ναι» για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Υποχωρεί σημαντικά το ποσοστό της κοινής γνώμης που προτίθεται να υπερψηφίσει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας στην Ιρλανδία, τέσσερις μόλις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Irish Times, 46% των Ιρλανδών δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι» στη Συνθήκη, ποσοστό μειωμένο κατά 8% δηλαδή σε σχέση με τον Μάιο. Το 29% απάντησε ότι θα ψηφίσει «Οχι», ενώ το 25% δεν είναι ακόμη σίγουρο για την απόφασή του.

Ενδεχόμενη νέα απόρριψη της Συνθήκης από τους Ιρλανδούς θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε τροχιά εσωστρέφειας και θεσμικού αδιεξόδου. Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία ήταν η μοναδική χώρα που έθεσε τη Συνθήκη σε δημοψήφισμα πέρυσι τον Ιούνιο, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αρνητικό. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η όλη διαδικασία, αφού για την εφαρμογή της Συνθήκης είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικύρωσή της από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι θα διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα τον Οκτώβριο, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κλίμα στην κοινή γνώμη είχε μεταβληθεί. Πέραν του γεγονότος ότι μετά την περυσινή απόρριψη οι Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να παράσχουν διαβεβαιώσεις στο Δουβλίνο ότι θα διατηρήσει τον επίτροπό του, αλλά και την αυτονομία του σε τομείς όπως η φορολόγηση, οι αμβλώσεις και η αμυντική πολιτική, η πλειοψηφία των Ιρλανδών θεωρεί ότι η χώρα διασώθηκε από τη χρεοκοπία χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τότε η οικονομική κρίση θα είχε οδηγήσει την Ιρλανδία σε κατάρρευση ανάλογη με εκείνη της Ισλανδίας.

Δυσαρέσκεια

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα μεταστροφή που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στη δυσαρέσκεια των πολιτών με την ιρλανδική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, τρεις στους τέσσερις Ιρλανδούς επιθυμούν αλλαγή κυβέρνησης, ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος Φιάνα Φάιλ έχουν υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 17%. Ενας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι και το κλίμα ακραίας πόλωσης που επικρατεί στη χώρα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επίσης υποστηρίζουν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, επικεντρώνουν τον πολιτικό τους λόγο στη κριτική της κυβέρνησης και δίνουν ελάχιστη σημασία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτήν τη φορά η Συνθήκη θα εγκριθεί, έστω και με οριακό ποσοστό. Εκτός από την Ιρλανδία, εκκρεμεί επίσης η επικύρωση της Συνθήκης από τους προέδρους της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή