ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένα σεντ βοηθάει την ειρήνη

-«Ξέρω τι θέλεις να κάνεις και ελπίζω να μην είσαι απατεώνας. Πόσα χρειάζεσαι για να χτίσεις το σχολείο σου. Πες μου ένα νούμερο».

-«Δώδεκα χιλιάδες δολάρια».

-«Αυτό είναι όλο, μόνο 12.000 δολάρια. Δώσε μου τη διεύθυνσή σου να σου στείλω μια επιταγή».

Αυτή ήταν η αρχή της γνωριμίας του Γκρεγκ Μόρτενσον με τον Ζαν Χόρνι, όπως ο ίδιος την περιγράφει στο βιβλίο του, η οποία ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την υλοποίηση του ονείρου του Μόρτενσον. Ορειβάτης και ο ίδιος, γνώστης της περιοχής του Καραντοράμ, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος της Σίλικον Βάλεϊ όχι μόνον δεν δίστασε να στηρίξει το έργο του Μόρτενσον, αλλά υπήρξε και συνιδρυτής του Central Asian Institute (www ikat.org), του μη κερδοσκοπικού οργανισμού επικεφαλής του οποίου είναι σήμερα ο Γκρεγκ Μόρτενσον.

Μεταξύ των προγραμμάτων του οργανισμού, εκτός από την κατασκευή των σχολείων περιλαμβάνονται οι υποτροφίες για τους μαθητές που αποφοιτούν από τα δημοτικά των πακιστανικών και αφγανικών χωριών για τη συνέχιση τη φοίτησής τους στα γυμνάσια των μεγαλύτερων πόλεων, καθώς και τα επιμορφωτικά προγράμματα των δασκάλων που προέρχονται κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες.

Το Central Asian Institute συγκεντρώνει επίσης χρήματα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής οι οποίες στις περιοχές αυτές παραμένουν άθλιες, με αποτέλεσμα το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας να παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Πριν από λίγα χρόνια ο οργανισμός εγκαινίασε το πρόγραμμα «Ενα Σεντ για την Ειρήνη» (www.pennies for peace.org) που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των Αμερικανών μαθητών με τη συμβολή του ενός σεντ, ποσού που στις ΗΠΑ μπορεί να μην έχει απολύτως κανένα αντίκρισμα, στις περιοχές αυτές όμως αρκεί για την αγορά ενός μολυβιού ή μιας γόμας.