ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Νέοι εποικισμοί πριν από το… «πάγωμα»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την κατασκευή εκατοντάδων νέων κατοικιών σε εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης θα εγκρίνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προτού εξετάσει το αμερικανικό αίτημα για πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε χθες την οργή των Παλαιστινίων, που, μέσω του εκπροσώπου τους Σαέμπ Ερακάτ, ανακοίνωσαν ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε ναυάγιο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η απόφαση του πρωθυπουργού αφορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, 2.500 κατοικίες που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής στη Δυτική Οχθη.

ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Παρέμβαση Χαμενεΐ υπέρ Αχμεντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, παρενέβη προσωπικά για να επικυρωθεί από τη Βουλή η κυβέρνηση που είχε προτείνει ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Αυτό αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ρεζά Μπαχονάρ, προσθέτοντας ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η παρέμβαση Χαμενεΐ, οκτώ ή εννέα εκ των 21 προτάσεων του Αχμεντινετζάντ -συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων για τα κρίσιμα υπουργεία Πετρελαίων και Εξωτερικών- θα είχαν απορριφθεί από το Σώμα. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «αντί να κάνει ένα βήμα μπροστά» για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης, η Τεχεράνη «έκανε ένα βήμα πίσω» με τον διορισμό, στο υπουργείο Αμυνας, του σκληροπυρηνικού Αχμάντ Μαχιντί, ο οποίος κατηγορείται για ανάμειξη σε πολύνεκρη, τρομοκρατική επίθεση εναντίον εβραϊκού στόχου στην Αργεντινή.

ΣΕ ΚΟΛΟΜΒΙΑ, ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Διαδηλώσεις κατά του Τσάβες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Διεθνείς διαστάσεις τείνει να προσλάβει η διένεξη μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας, ύστερα από τη στρατιωτική συμφωνία της τελευταίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία κατήγγειλε ο Ούγκο Τσάβες ως προοίμιο νέου πραξικοπήματος. Για χθες είχαν προγραμματισθεί διαδηλώσεις εναντίον του Αριστερού προέδρου της Βενεζουέλας σε δεκάδες πόλεις της Κολομβίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Γερμανίας, με πρωτοβουλία του Κολομβιανού επιχειρηματία Αλεχάντρο Γκουτιέρες. Η πρωτοβουλία για «Παγκόσμια Πορεία Εναντίον του Τσάβες» προωθήθηκε μέσω του Διαδικτύου και, σύμφωνα με τους οργανωτές, έχει συσπειρώσει περισσότερους από 340.000 ανθρώπους. Οι κολομβιανές αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων και οπαδών του Τσάβες στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά.

ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ

Φονική έκρηξη στην κεντρική Σερβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών στην κεντρική Σερβία. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Ούζιτσε, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της σερβικής πρωτεύουσας. Οι έξι από τους νεκρούς, που ήταν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, ήταν γυναίκες, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ιβισα Ντάσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο της έκρηξης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ούζιτσε, Γιόβαν Μάρκοβιτς, η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο κομμάτι του εργοστασίου πυρομαχικών, που είχε χτιστεί πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ

Εμπρησμός, η φωτιά στην Καλιφόρνια

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Σε εμπρησμό οφείλεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία συνεχίζει να μαίνεται στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιες πολιτειακές αρχές. Ηδη έχει ασκηθεί δίωξη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για τον θάνατο δύο πυροσβεστών, το όχημα των οποίων ανετράπη στη διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης. Περισσότερα από 600.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής στη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά της αμερικανικής Ιστορίας, η οποία κατέστρεψε τον μισό εθνικό δρυμό του Λος Αντζελες. Επειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, η φωτιά έχει περιοριστεί σε ποσοστό 38%, αλλά η κατάσβεση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί προ της παρέλευσης δεκαημέρου.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΥΜΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Εχουν πεθάνει 2.837 άνθρωποι από γρίπη

ΓΕΝΕΥΗ. Τουλάχιστον 2.837 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη, ωστόσο η ασθένεια είναι ήπιας μορφής και ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί. Αυτό ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Οι επιστήμονες της ΠΟΥ παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού προκειμένου να διαπιστώσουν ενδεχόμενες αλλαγές επί τα χείρω. «Δεν έχουμε την εντύπωση ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ, και πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να καταγράφουμε θανάτους από τη γρίπη, γιατί εξακολουθούμε να καταγράφουμε πάρα πολλά κρούσματα». Περί τις 250.000 κρούσματα της νέας γρίπης έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως, ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΥ, ο αριθμός αυτός δεν είναι ο πραγματικός. Στο μεταξύ, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες τον δεύτερο θάνατο στη χώρα από γρίπη Η1Ν1. Ο εκλιπών ήταν 55χρονος καρκινοπαθής, που υπέκυψε στην πόλη Βάστερας της κεντρικής Σουηδίας.

ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Ελπίδες για εμβόλιο κατά του έιτζ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σημαντικό βήμα για την παρασκευή εμβολίου κατά του έιτζ πιστεύουν ότι έκαναν οι ερευνητές, ανακαλύπτοντας την αχίλλειο πτέρνα του ιού. Ειδικότερα, οι επιστήμονες της International Aids Vaccine Initiative ανακάλυψαν δύο αντισώματα που επιτίθενται και καταστρέφουν τα περισσότερα από τα στελέχη του ιού του έιτζ. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι αν καταφέρουν να ενισχύσουν την παραγωγή αυτών των αντισωμάτων, στην ουσία θα έχουν ανακαλύψει ένα εμβόλιο κατά του ιού του έιτζ. Οι νέες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των αντισωμάτων, εξάλλου, υπόσχονται ότι σύντομα θα βρεθούν και άλλες αδυναμίες του ιού. Γενικά, όμως, η παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, εξαιτίας των διαρκών μεταλλάξεων του ιού, ο οποίος θεωρείται ο πιο ευμετάβλητος από όλους τους παθογόνους παράγοντες που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή