Ταραχές, δακρυγόνα και συλλήψεις στην Κίνα

Ταραχές, δακρυγόνα και συλλήψεις στην Κίνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ. Χρήση δακρυγόνων έκαναν χθες οι δυνάμεις της κινεζικής αστυνομίας στο Ουρουμτσί, προσπαθώντας να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται καθώς χιλιάδες Κινέζοι Χαν κατέβηκαν για τρίτη ημέρα στους δρόμους, απαιτώντας μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία μετά τις ανεξήγητες επιθέσεις με σύριγγες που έστειλαν στο νοσοκομείο περισσότερα από πεντακόσια άτομα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες κοντά στην κεντρική Πλατεία του Λαού, στους δρόμους και τις διασταυρώσεις του Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της επαρχίας Σινγιάνγκ, εκφράζοντας μεταξύ άλλων και την οργή που νιώθουν για τη βραδύτητα με την οποία οι αρχές της επαρχίας τιμωρούν τους υπαίτιους για τα επεισόδια του Ιουλίου, που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, τους Ουιγούρους. Στις ταραχές του Ιούλιου σκοτώθηκαν περισσότερα από 20 άτομα. Επίσης οι Κινέζοι πιστεύουν ότι εναντίον τους στοχεύουν και οι επιθέσεις με τις σύριγγες, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ στο στόχαστρο βρέθηκαν και μέλη άλλων οκτώ εθνοτήτων που συμβιώνουν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και Ουιγούροι.

Κλειστά τα σχολεία

Οχήματα της αστυνομίας και χθες περιπολούσαν στους δρόμους του Ουρουμτσί και με μεγάφωνα καλούσαν τον κόσμο που είχε κατέβει στους δρόμους να επιστρέψει στα σπίτια του έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ηρεμία στην πόλη. Τα περισσότερα σχολεία, ωστόσο, παρέμειναν κλειστά, ενώ διακόπηκαν και πολλά δρομολόγια λεωφορείων. «Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι κανείς μας δεν νιώθει πια ασφαλής», δήλωσε χθες ένας από τους Κινέζους Χαν που παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στο Ουρουμτσί. «Πολλοί από τους δράστες των ταραχών του Ιουλίου ακόμα δεν έχουν δικαστεί».

Η κυβέρνηση, πάντως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές την Πέμπτη ζήτησαν την παραίτηση του γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος στην περιοχή, του Ουάνγκ Λεκουάν, ενώ οι πιο ακραίοι έφτασαν να ζητήσουν την εκτέλεσή του. Ο Ουάνγκ, ο οποίος κατέχει τη θέση επί 14 χρόνια, δεν εμφανίστηκε στα κρατικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες.

Ολόκληρο, όμως, το Ουρουμτσί ζει τις τελευταίες ημέρες στους ρυθμούς του πανικού, ιδιαίτερα μετά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων από κυβερνητικούς φορείς, με τα οποία ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι για τις επιθέσεις με τις σύριγγες. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει μολυνθεί ή δηλητηριαστεί κάποιος από τις παράξενες αυτές επιθέσεις, ενώ παραμένει άγνωστο αν περιείχαν κάτι οι σύριγγες και τι ήταν αυτό.

«Δικαιώματα για Χαν»

Μέλη παραστρατιωτικών μονάδων και αστυνομικοί πραγματοποιούσαν χθες περιπολίες στις εξόδους της πόλης και προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν τα οργισμένα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στις διασταυρώσεις. Πολλοί από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τους αστυνομικούς φωνάζοντας «περισσότερα δικαιώματα για τους Κινέζους Χαν».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Ουρουμτσί σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα να συλληφθούν αρκετοί πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή