«Πυρηνική» ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα

«Πυρηνική» ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Ως νέα τακτική άσκησης πιέσεων στη διεθνή κοινότητα μετά από έναν μήνα συμφιλιωτικών κινήσεων ερμήνευσαν οι πολιτικοί αναλυτές τη χθεσινή «εκρηκτική» ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εμπλουτισμού ουρανίου. Τα κρατικά βορειοκορεατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της Πιονγιάνγκ ενημέρωσαν σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το πειραματικό στάδιο εμπλουτισμού ουρανίου διενεργήθηκε με επιτυχία και το πρόγραμμα θα εισέλθει στη φάση της ολοκλήρωσης» μετέδωσε, απευθύνοντας μήνυμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων. Η προώθηση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σημαίνει, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ότι η Πιονγιάνγκ θα εξασφαλίσει έναν δεύτερο τρόπο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων πέραν του βασισμένου στο πλουτώνιο πυρηνικού προγράμματος.

«Ανάγκη συντονισμού»

Την ανησυχία του για την εξέλιξη εξέφρασε ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπόσγουορθ, ο οποίος επισκέφτηκε το Πεκίνο στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία και συζήτησε με την κινεζική ηγεσία τις προοπτικές επανάληψης των διαπραγματεύσεων με την Πιονγιάνγκ. Οι ΗΠΑ είχαν διατυπώσει προ καιρού υποψίες για την ύπαρξη μυστικού βορειοκορεατικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων η Πιονγιάνγκ διαθέτει αρκετό πλουτώνιο για να κατασκευάσει οκτώ πυρηνικές βόμβες.

Η χθεσινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνει σύμφωνα με τον κ. Μπόσγουορθ, «την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ικανή να επαληθευτεί αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Αμερικανός απεσταλμένος, μετά τις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους. Ο κ. Μπόσγουορθ, ο οποίος πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων αλλά μόνο στο πλαίσιο του εξαμερούς διαλόγου για τον αφοπλισμό. Η ανακοίνωση της Παρασκευής συνιστά μήνυμα της Πιονγκ Γιανγκ προς την Ουάσιγκτον, «με το οποίο ζητά απευθείας διάλογο, ενώ προειδοποιεί ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο θα αυξηθεί εάν οι ΗΠΑ δεν καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε Νοτιοκορεάτης αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή