Στους φτωχούς τα χρήματα του πετρελαίου

Στους φτωχούς τα χρήματα του πετρελαίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάθιο Ντα Σίλβα Λούλα (στη φωτο), δεσμεύτηκε την περασμένη Δευτέρα ότι ο πακτωλός των πετροδόλαρων από τη μεγαλύτερη ενδεχομένως ανακάλυψη κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» της δεκαετίας θα διατεθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας. «Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια νέα επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας», δήλωσε στην κρατική ραδιοφωνία. «Τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν σε βάθος 6.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστούν τη Βραζίλια σ’ έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του πλανήτη», ανακοίνωσε ο κ. Λούλα. Στη συνέχεια, ο ίδιος έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο θα εξασφαλίζεται η αξιοποίηση των κερδών για τη «διά παντός» διευθέτηση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και της φτώχειας στη Χώρα του Καφέ.

Η Βραζιλία απολαμβάνει μια αναπάντεχη άνοδο της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας από τον Νοέμβριο του 2007, όταν η κρατική εταιρεία «Πετρομπάς» ανακάλυψε τα κοιτάσματα «μαύρου χρυσού» στην Τούπι. Τα αποθέματα, μάλιστα, στην εν λόγω περιοχή, η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια της χώρας, υπολογίζονται σε οκτώ δισεκατομμύρια βαρέλια. Πρόκειται, φυσικά, για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαϊκών κοιτασκάτων των τελευταίων τριάντα χρόνων στην αμερικανική ήπειρο. Τότε, ο κ. Λούλα είχε ενθουσιασμένος δηλώσει: «Ο Θεός είναι Βραζιλιάνος». Η Τούπι, δε, αποτελεί μόλις ένα μικρό τμήμα μιας θαλάσσιας λωρίδας μήκους 800 χιλιομέτρων, κάτω από τον βυθό της οποίας υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα. Εκτιμάται, δε, ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια λωρίδα μπορεί να παράγει μέχρι και 150 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Στον απόηχο της ανακάλυψης, η κυβέρνηση Λούλα ανέβαλε τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από διεθνείς εταιρείες μέχρι τη θέσπιση του νέου νόμου, ο οποίος θα εγγυάται μεγάλο μερίδιο επί των κερδών για το κράτος. Ο κ. Λούλα αναμένεται να προτείνει την καθιέρωση ενός «κοινωνικού Ταμείου», μέσω του οποίου θα διοχετεύονται τα κέρδη στον αγώνα κατά της φτώχειας. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα διατηρήσει υπό έλεγχο τις περιοχές των λεγόμενων «στρατηγικής σημασίας» κοιτασμάτων. Οι προτάσεις του προέδρου της Βραζίλιας έχουν προκαλέσει νευρικότητα στις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς φοβούνται ότι θα τους ανατεθεί ένας σαφώς περιορισμένος ρόλος στην εκμετάλλευση της λωρίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή