«Το Ιράν αρνείται να συμμορφωθεί»…

«Το Ιράν αρνείται να συμμορφωθεί»…

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. «Αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαπιστώνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Ανοίγοντας τη χθεσινή σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ αρνείται να επιτρέψει τον ενδελεχή έλεγχο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, να ενημερώσει τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους αντιδραστήρες που σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία στο μέλλον και να απαντήσει με πειστικό τρόπο στις κατηγορίες της Δύσης για απόρρητο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ελ Μπαραντέι υιοθέτησε αυστηρούς τόνους, ορισμένες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, τον κατηγορούν ότι η Υπηρεσία του γνωρίζει περισσότερα απ’ όσα παραθέτει στις εκθέσεις της, αλλά αποκρύπτει συστηματικά πληροφορίες. Οι αιτιάσεις αυτές αφορούν κυρίως ευρήματα μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, οι οποίες έχουν πληροφορήσει την ΙΑΕΑ ότι η Τεχεράνη συνδυάζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με υπέργειες δοκιμές εκρηκτικών πολύ μεγάλης ισχύος, αλλά και προσπάθειες μετατροπής πυραυλικών κεφαλών, ώστε να δεχθούν πυρηνική γόμωση. Ο κ. Ελ Μπαραντέι όχι μόνον αρνήθηκε κατηγορηματικά τους παραπάνω ισχυρισμούς, αλλά απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στους επικριτές του να μην παρεμβαίνουν στο έργο της υπηρεσίας του, η οποία είναι ανεξάρτητη και αντικειμενική. Με ανακοίνωσή του, πάντως, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι στις συνεδριάσεις της ΙΑΕΑ συζητούνται σημαντικά ευρήματα, τα οποία στη συνέχεια δεν δημοσιεύονται στις εκθέσεις της Υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, επανέλαβε χθες ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και, επομένως, δεν πρόκειται να διακοπεί: «Θεωρούμε ότι η συζήτηση για το πυρηνικό μας πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τη χρήση ενός αναφαίρετου δικαιώματός μας», δήλωσε ο κ. Αχμεντινετζάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τεχεράνη πρόκειται να αποστείλει τις συμβιβαστικές προτάσεις της στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων. Εμφανίστηκε, τέλος, ανοικτός στην πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για συνομιλίες, αλλά απέρριψε εμμέσως την προθεσμία του Σεπτεμβρίου που του έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή