Αρχισε να βλέπει ευρωβουλευτές ο Μπαρόζο

Αρχισε να βλέπει ευρωβουλευτές ο Μπαρόζο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη για την υποψηφιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αναλύσει το πολιτικό του πρόγραμμα και βεβαίως να κερδίσει την υποστήριξή τους για τη δεύτερη θητεία του.

Χθες ο κ. Μπαρόζο άρχισε την εκστρατεία του συναντώντας τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ενώ σήμερα θα συναντήσει τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και τους βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς (GUE/NGL). Την Τετάρτη ο κ. Μπαρόζο θα ολοκληρώσει τις επαφές του βλέποντας τους βουλευτές των Σοσιαλιστών (PASDE), των Φιλελευθέρων (ALDE) και των Πρασίνων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ασφαλώς δεν θα ήθελε να εκλεγεί μόνο με τις ψήφους του ΕΛΚ, των Φιλελευθέρων και των Ευρωπαίων Συντηρητικών.

Την Πέμπτη οι επικεφαλής των κομμάτων θα αποφασίσουν αν η ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας του κ. Μπαρόζο θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα ή αν θα παρατείνουν τη δοκιμασία του περιμένοντας τη διεξαγωγή του ιρλανδικού δημοψηφίσματος στις 2 Οκτωβρίου. Ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για τον κ. Μπαρόζο, ενώ χθες η γαλλική εφημερίδα Μοντ δημοσίευσε την πληροφορία ότι στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η υποψηφιότητα Μπαρόζο, ο Γάλλος πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν είναι έτοιμος να υποβάλει δική του υποψηφιότητα.

Κρίνοντας από το πρόγραμμα προτεραιοτήτων που απέστειλε ο κ. Μπαρόζο στους ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα, ο Πορτογάλος πολιτικός θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις ορέξεις των μεγάλων κομμάτων. Δηλαδή να πείσει τους βουλευτές τους ότι θα υιοθετήσει βασικά στοιχεία του προγράμματός τους, αλλά και ότι θα περιλάβει στους νέους επιτρόπους υποψηφίους από τα κόμματά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι συναντήσεις του κ. Μπαρόζο την Τετάρτη με τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή