Θα ανεγερθούν 450 νέες κατοικίες στους εβραϊκούς εποικισμούς

Θα ανεγερθούν 450 νέες κατοικίες στους εβραϊκούς εποικισμούς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επικίνδυνα στενεύουν τα περιθώρια αναβίωσης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στο εγγύς μέλλον μετά τη χθεσινή έγκριση των σχεδίων ανέγερσης τετρακοσίων πενήντα πέντε νέων κατοικιών στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η εξέλιξη πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα ακυρώσει την πολυαναμενόμενη πρώτη του συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εγκρίνει την ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ πριν συμφωνήσει για ένα υπό προϋποθέσεις μορατόριουμ στην ανάπτυξη των εποικισμών είχε γνωστοποιηθεί σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκειά τους. Εκτιμάται, πάντως, ότι ο κ. Νετανιάχου ενέκρινε την έκδοση νέων αδειών προκειμένου να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται.

Πριν δοθεί επισήμως η έγκριση για την ανέγερση των νέων κατοικιών στους εποικισμούς, πηγές προσκείμενες στην Ουάσιγκτον άφηναν να διαρρεύσει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, εξασφάλισε κινήσεις στην κατεύθυνση της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ από αραβικά κράτη. Επικαλούμενη αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, η έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα, Χάαρετς ανέφερε χθες ότι ορισμένα αραβικά κράτη συμφώνησαν να επιτρέψουν την εγκατάσταση διπλωματικών αντιπροσωπειών από το Ισραήλ στα εδάφη τους υπό την προϋπόθεση του «παγώματος» των σχεδίων ανάπτυξης στους εβραϊκούς εποικισμούς. Χθες, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, απέκλεισε το ενδεχόμενο βημάτων για την ομαλοποίηση των σχέσεων επικαλούμενος τη «στενοκεφαλιά» της ισραηλινής κυβέρνησης.

Εκκληση Αμπάς

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αμπάς καλούσε τα αραβικά κράτη και τη διεθνή κοινότητα να τηρήσουν κοινή στάση κατά της πολιτικής των Ισραηλινών αναφορικά με το ζήτημα των εποικισμών. «Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης αποτελεί πρόκληση προς τους Αραβες, ενώ καταστρέφει την ειρηνευτική προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα», τόνισε ο ανώτατος σύμβουλος του κ. Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή