Ο Ομπάμα δίνει μία ακόμα μάχη για το «ΕΣΥ» του

Ο Ομπάμα δίνει μία ακόμα μάχη για το «ΕΣΥ» του

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Σινσινάτι, ενώπιον εκπροσώπων των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ, με κεντρικό θέμα την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

Η χθεσινή ομιλία επρόκειτο να δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο να επεκταθεί στις λεπτομέρειες της προτεινόμενης μεταρρύθμισής του, που αποσκοπεί στην προσφορά υγειονομικής περίθαλψης στα περίπου 50 εκατομμύρια ανασφάλιστων Αμερικανών. Η μεγαλύτερη πρόκληση του προέδρου Ομπάμα αφορά τώρα την υπερψήφιση του νομοθετήματος από το Κογκρέσο, που εγκαινιάζει αυτή την εβδομάδα τις εργασίες του, ύστερα από τη θερινή διακοπή.

Παρά την πανθομολογούμενη ρητορική του δεινότητα, όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν πέτυχε να βρει το κατάλληλο μήνυμα για να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές του θέσεις, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο όραμα του προέδρου.

Την ίδια στιγμή, οι έντονες επικρίσεις για «σοσιαλιστική πολιτική», που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ομπάμα όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και από συντηρητικούς κύκλους του κόμματός του, έκαναν τον Λευκό Οίκο να υποχωρήσει σε μια από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της μεταρρύθμισης του υγειονομικού συστήματος: τον δημόσιο χαρακτήρα του. «Ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι το σχέδιο πρέπει να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης και αυτή είναι και η δική μας θέση», είπε χθες ο στενός σύμβουλος του προέδρου Ντέιβιντ Αξελροντ, που δεν θέλησε να επεκταθεί σε υποθετικές εκτιμήσεις του τι θα γίνει εφόσον ο πρόεδρος συναντήσει αντιδράσεις από την πλειοψηφία του Κογκρέσου.

Τι θα προσφέρει

Οι υποστηρικτές της προτεινόμενης μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του εθνικού συστήματος περίθαλψης θα προσφέρει ομπρέλα προστασίας στους άπορους Αμερικανούς, αφήνοντας ταυτόχρονα τις ιατρικές αποφάσεις στους ιατρούς και τους ασθενείς.

Το προτεινόμενο «ΕΣΥ» του προέδρου Ομπάμα θα θεσπίσει κρατική υγειονομική περίθαλψη, που θα προσφέρεται παράλληλα με τα ιδιωτικά προγράμματα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιδρούν, όμως, λέγοντας ότι αδυνατούν να ανταγωνισθούν κρατικούς οργανισμούς, ενώ οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι το νέο σύστημα θα υποσκάψει τα εταιρικά προγράμματα υγειονομικής ασφάλισης.

Παρότι η πλειοψηφία της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων μοιάζει έτοιμη να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου, οι αντιρρήσεις συντηρητικών Δημοκρατικών γερουσιαστών απειλούν την υπερψήφιση του προγράμματος στη Γερουσία της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή