Πολιτική παρέμβαση IG Metall

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, το IG Metall, τάχθηκε, το Σαββατοκύριακο, εναντίον του συνασπισμού που προτίθενται να συγκροτήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους (FDP), μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου. Το συνδικάτο συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδούς σε μια «ημέρα συνδικαλιστικής δράσης», που κορυφώθηκε με συναυλία σε στάδιο της Φρανκφούρτης, όπου παρέστησαν 45.000 άνθρωποι.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας αποτέλεσε έτσι τον τόπο, από τον οποίο ο πρόεδρος του ισχυρού συνδικάτου, Μπέρτολτ Χούμπερ, ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της «φιλελεύθερης» πολιτικής του FDP χαρακτηρίζοντας έναν πιθανό μετεκλογικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες ως «τον χειρότερο δυνατό». Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του, το Σάββατο, ο κ. Χούμπερ εξήρε την ενασχόληση της κ. Μέρκελ με συνδικαλιστικά θέματα στη διάρκεια της θητείας της και είπε ότι το ποσοστό των συνδικαλιστών οι οποίοι θα ψηφίσουν τους Χριστιανοδημοκράτες ή τους Χριστιανοκοινωνιστές στα πλούσια κρατίδια του Νότου μπορεί να φθάσει και το 20%.

Πιο ισχυρή η Αριστερά

Μια άλλη ιδιαιτερότητα των προσεχών γερμανικών εκλογών, σημειώνει ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Pais, στο Βερολίνο, είναι η ισχυροποίηση της Αριστεράς. Το κόμμα αυτό, που γεννήθηκε το 2007 από τη συγχώνευση των πρώην κομμουνιστών της Ανατολής με τους διαφωνούντες σοσιαλδημοκράτες της Δύσης, έχει επιτύχει αξιόλογες επιδόσεις στις περιφερειακές εκλογές και έχει επιβεβαιώσει ότι ο εκλογικός χάρτης της Γερμανίας περιλαμβάνει πέντε κόμματα.

Η τοποθέτηση του κόμματος αυτού στα αριστερά του SPD αποτελεί άλλον έναν λόγο για τον οποίο το IG Metall προτιμά να μη δώσει «γραμμή» στα μέλη του. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά ο Χούμπερ ζητεί από το SPD να μην επιτίθεται στην Αριστερά. Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κυβερνούν από κοινού τη Γερμανία, αποφεύγουν τη συζήτηση για το Αφγανιστάν, απέναντι στην οποία είναι πολύ ευαίσθητη η κοινή γνώμη. Η Αριστερά είναι το μόνο κόμμα που ζητεί αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την περιοχή κι αυτό μπορεί να της δώσει κι άλλες ψήφους.

Τρικομματική κυβέρνηση;

Στο μεταξύ, οι συζητήσεις στο Σάαρ για τη συγκρότηση μιας τρικομματικής κυβέρνησης, ανάμεσα στο SPD, τους Πράσινους και την Αριστερά, ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για την προσέγγιση αυτών των κομμάτων. Οι κακές εκλογικές επιδόσεις στο Σάαρ και στη Θουριγγία προκάλεσαν αναταραχή στο κόμμα της Μέρκελ, που ζητεί από την καγκελάριο μεγαλύτερο δυναμισμό στην προεκλογική εκστρατεία. Σε συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine, η κ. Μέρκελ υπερασπίστηκε τη στρατηγική της και δήλωσε ότι θα συγκρουστεί με τον Σταϊνμάγερ όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Επιπλέον, έχει χαρακτηρίσει «καταστροφικό για τον τόπο» πιθανό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή