ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΧΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Πένθος στη Βουλγαρία για το χαμό 15 ανθρώπων

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία βυθίστηκε στο πένθος, θρηνώντας για το θάνατο 15 Βούλγαρων που πνίγηκαν στη λίμνη Αχρίδα των Σκοπίων, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν και έκανε το γύρο της λίμνης βυθίστηκε. Οι επιζώντες διατείνονται ότι στο πλοιάριο δεν υπήρχαν σωσίβια και πολλοί από τους επιβαίνοντες δεν γνώριζαν κολύμπι. Πενήντα τρεις Βούλγαροι τουρίστες, ο Σκοπιανός οδηγός τους και δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου βρίσκονταν πάνω στο σκάφος όταν ξαφνικά κόπηκε στα δύo και βυθίστηκε σε δευτερόλεπτα, το περασμένο Σάββατο. Οκτώ από τα θύματα προέρχονταν από το ίδιο χωριό, Αντον, ανατολικά της Σόφιας, όπου οι Αρχές κήρυξαν οκταήμερο πένθος. Η Βουλγαρία ακύρωσε τις εκδηλώσεις της Κυριακής για την Ημέρα της Ενωσης και το πολιτικό προσωπικό της χώρας παρακολούθησε τη θεία λειτουργία σε διάφορες εκκλησίες, τη στιγμή που οι συγγενείς των θυμάτων αναχωρούσαν για τα Σκόπια για να παραλάβουν τις σορούς των αγαπημένων τους.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΣΟΥΔΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

Καταδικάστηκε για το παντελόνι!

ΧΑΡΤΟΥΜ. Πρόστιμο 200 δολαρίων επέβαλε χθες δικαστήριο του Σουδάν στη Σουδανή δημοσιογράφο Λούμνα Αχμέντ αλ Χουσεΐν με την κατηγορία της άσεμνης εμφάνισης. Η Σουδανή είχε εμφανιστεί με παντελόνι, συνελήφθη από τις Αρχές, παραπέμφθηκε σε δίκη και ιδού η ετυμηγορία του δικαστηρίου: πρόστιμο 200 δολαρίων. Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου έκαναν λόγο για μαστίγωμα της γυναίκας και μάλιστα με 400 μαστιγώσεις. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς και πολλά ΜΜΕ ηγήθηκαν εκστρατείας σωτηρίας της. Η ίδια, πάντως, μετά την ανακοίνωση του προστίμου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να το πληρώσει και ότι προτιμάει να πάει φυλακή. Οι συνήγοροί της προσπαθούν τώρα να τη μεταπείσουν.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Οι πειρατές ζητούν 14 εκατ. ευρώ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα ζητούν Σομαλοί πειρατές, οι οποίοι κρατούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο, προκειμένου να απελευθερώσουν το σκάφος και τα 23 μέλη του πληρώματος που είναι Τούρκοι. Αυτό δήλωσε η Νιλγκούν Γιαμανέρ, εκπρόσωπος της εταιρείας Horizon Maritime and Trade, στην οποία ανήκει το πλοίο και η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα λύτρα είναι 14 εκατομμύρια ευρώ (20 εκατ. δολάρια) δήλωσε η Γιαμανέρ, όμως πρόσθεσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμφωνία κλείνεται γύρω στο 10% με 20% του ποσού που ζητείται. Η Γιαμανέρ τόνισε ότι αναμένεται πως θα υπάρξει συμφωνία με τους πειρατές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΟΥΡΚΟ ΠΛΟΙΑΡΧΟ

Κοντά σε λύση Τουρκία – Γεωργία

ΤΙΦΛΙΔΑ. Πολύ κοντά στην επίλυση της διαφοράς της με την Τουρκία, αναφορικά με τη φυλάκιση Τούρκου πλοιάρχου, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η Γεωργία. Η καταδίκη, την περασμένη εβδομάδα, του Τούρκου πλοιάρχου Μεχμέτ Κοσκούν σε 24 χρόνια φυλάκιση επειδή μετέφερε με το πλοίο του αγαθά στην Αμπχαζία, περιοχή αποσχισθείσα από τη Γεωργία, προκάλεσε την οργή της Αγκυρας. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τις λεπτομέρειες για τη διευθέτηση του ζητήματος, μετά και τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Γεωργιανό πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τούρκος πλοίαρχος αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μετά την καταβολή προστίμου ύψους 12.500 ευρώ.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΒΡΕΤΑΝΙΔΕΣ

Φορούν ακατάλληλα παπούτσια

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πιστές στις επιταγές της μόδας, τέσσερις στις δέκα Βρετανίδες αγοράζουν ακατάλληλα παπούτσια, τα οποία τους δημιουργούν και προβλήματα υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας ποδιάτρων. Επιπλέον και το 17% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχονται ότι αγοράζουν παπούτσια σε λάθος μέγεθος. Παρότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι αυτά που συνήθως προκαλούν προβλήματα στις γυναίκες που τα φορούν, και τα παπούτσια χωρίς τακούνια και χωρίς κορδόνια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα πόδια τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, καθώς, όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί ποδίατροι, πιέζουν τα πόδια προς τα εμπρός «συμπιέζοντας» παράλληλα και τα δάχτυλα των ποδιών.

ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ

Βομβαρδισμός ισλαμικής σχολής

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τουλάχιστον τέσσερις Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν στο χωριό Ματσιχέλ, κοντά στα σύνορα με τα Αφγανιστάν, όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο βομβάρδισε θρησκευτική σχολή. Δεν έγινε γνωστό αν τα θύματα της επίθεσης ήταν άμαχοι ή ένοπλοι. Η μεθοριακή περιοχή του βορείου Ουαζιριστάν, όπου ανήκει το χωριό Ματσιχέλ, αποτελεί προπύργιο των ισλαμιστών εξτρεμιστών και η Ουάσιγκτον θεωρεί βέβαιο ότι κορυφαία, ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν έχουν βρει κρησφύγετα σ’ αυτή την περιοχή μετά την ανατροπή του φονταμενταλιστικού καθεστώτος του Αφγανιστάν, τον Δεκέμβριο του 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή