Τυφώνας παρέσυρε… τον πρωθυπουργό

Τυφώνας παρέσυρε… τον πρωθυπουργό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Ενα μήνα μετά το καταστροφικό του πέρασμα από την Ταϊβάν, όπου διέγραψε ολόκληρα χωριά από τον χάρτη και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από επτακοσίων ανθρώπων, ο τυφώνας Μορακότ παρέσυρε τον πρώην πλέον πρωθυπουργό της ασιατικής νήσου, Λιου Τσάο Σιουάν.

Ο τελευταίος υπέβαλε χθες αιφνιδιαστικά στον πρόεδρο της Ταϊβάν, Μα Γινγκ Τζέου την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την «αργή» αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στη φυσική καταστροφή. Ο πρόεδρος Μα διόρισε στη θέση του κ. Λιου τον γενικό γραμματέα του Εθνικιστικού Κόμματος (ΚΜΤ), Γου Ντεν Γιν, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει στη γραμμή του προκατόχου του όσον αφορά την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό σύστημα της Ταϊβάν είναι παρεμφερές με εκείνο της Νότιας Κορέας, όπου η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της χώρας. «Κάποιος όφειλε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και ως εκ τούτου αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε χθες ο 66χρονος κ. Λιου. Ο ίδιος αποκάλυψε, ακόμα, ότι το υπουργικό συμβούλιο θα παραιτηθεί σύσσωμο σήμερα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για έναν ανασχηματισμό υπό τον κ. Γου. Ο κ. Λιου ολοκλήρωσε το χθεσινό του διάγγελμα παραδεχόμενος ότι «όφειλε να είχε αντιδράσει καλύτερα στην τραγωδία που έπληξε τη χώρα».

Το δρόμο της παραίτησης ακολούθησε και ο χαμηλών τόνων αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πολ Τσιου, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον φερόμενο ως ηγέτη της νέας γενιάς του ΚΜΤ, Τσου Λι Λουν. Θεωρείται, πάντως, αμφίβολο αν η αντικατάσταση των κ. Λιου και Πολ θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για το κυβερνών κόμμα εν όψει, μάλιστα, και των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Παράδοση που τηρείται

«Η παραίτηση του πρωθυπουργού μετά μια μεγάλη αποτυχία αποτελεί παράδοση στην Ταϊβάν», εξήγησε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Σότσοου στην Ταϊπέι, Χσου Γιουνγκ Μινγκ. «Το πρόβλημα για τον πρόεδρο Μα είναι ότι η δημόσια εικόνα του κ. Γου δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερη από εκείνη του κ. Λιου», σχολίασε ο ίδιος. Σύμφωνα δε με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης έχει πέσει κάτω από το 20%.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα. Επιπλέον, ο πρόεδρος Μα και ο κ. Λιου δέχτηκαν έντονες επικρίσεις διότι αρχικά απέρριψαν τις προσφορές ξένων κρατών για την αποστολή βοήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή