Ψεύτικα εκλογικά τμήματα υπέρ του Χαμίντ Καρζάι

Ψεύτικα εκλογικά τμήματα υπέρ του Χαμίντ Καρζάι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες ψεύτικα εκλογικά τμήματα δημιούργησαν οπαδοί του προέδρου Καρζάι, εμφανίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πλασματικές ψήφους υπέρ του προέδρου, σύμφωνα με Δυτικούς και Αφγανούς αξιωματούχους. Τα ψεύτικα εκλογικά κέντρα, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 800, ενίσχυσαν το αποτέλεσμα υπέρ του Καρζάι. «Εκτιμούμε ότι το 15% των εκλογικών τμημάτων δεν άνοιξαν την ημέρα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να καταμετρήσουν χιλιάδες ψηφοδέλτια υπέρ του προέδρου Καρζάι», ανέφερε Δυτικός διπλωμάτης.

Αποτέλεσμα των πρωτοφανών αυτών ατασθαλιών ήταν ότι σε ορισμένες επαρχίες της χώρας, τα ψηφοδέλτια υπέρ του κ. Καρζάι ξεπερνούσαν όχι μόνο τον αριθμό εγγεγραμμένων, αλλά και τον ίδιο τον πληθυσμό των επαρχιών αυτών. Οι πολυάριθμες επίσημες αναφορές, που κάνουν λόγο για σημαντική νοθεία στις εκλογές του Αφγανιστάν, δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Ομπάμα, που ήλπιζε ότι οι προεδρικές εκλογές θα βοηθούσαν στην υποχώρηση της επιρροής που ασκούν οι Ταλιμπάν στη χώρα.

Ακυρώθηκαν 447 κάλπες

Τα περισσότερα κρούσματα εκλογικής νοθείας σημειώθηκαν στις επαρχίες με πλειοψηφία της εθνότητας των Παστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αφγανιστάν, όπως στη γενέτειρα του Καρζάι την Κανταχάρ, όπου καταμετρήθηκαν περισσότερα από 350.000 ψηφοδέλτια, ενώ οι ψηφίσαντες δεν ξεπέρασαν τους 25.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ είναι ο μικρότερος αδελφός του προέδρου Καρζάι, Αχμέτ Ουαλίντ Καρζάι.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Αφγανικής Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε την ακύρωση των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στις κάλπες 447 εκλογικών τμημάτων, εξαιτίας της ευρείας νοθείας. Τα κρούσματα καλπονοθείας επιβεβαίωσαν και δύο αιρετά μέλη του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ, που είπαν ότι οι εκτεταμένες ατασθαλίες έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος της προεδρίας Καρζάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή