Αποχρωσεις

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικό θέμα και… το μπόι του προέδρου

Ο αεικίνητος Νικολά Σαρκοζί υποφέρει, ως γνωστόν, από το χαμηλό του ύψος. Ο, τι και να κάνει για να ψηλώσει, να φανεί κι αυτός… μεγαλοπρεπής, συνήθως γίνεται περίγελος των ΜΜΕ, τα οποία δεν χάνουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πικρόχολα σχόλια. Οι άνθρωποι του προέδρου κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν, γι’ αυτό και σε μια τέτοια τελευταία προσπάθειά τους έστησαν ένα ολόκληρο σκηνικό: κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο εργοστάσιο Faurecia, το οποίο κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων, στο Καλινί της Νορμανδίας, επέλεξαν περίπου είκοσι εργαζόμενους, όλους κοντύτερους από τον κ. Σαρκοζί, για να τον πλαισιώσουν, ενόσω εκείνος εκφωνούσε την ομιλία του για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, ώστε να φαίνεται ψηλότερος. Αλλά -φευ! – τα ΜΜΕ αντιλήφθηκαν και αυτή την προσπάθεια του προέδρου κι άρχισαν να λένε και να γράφουν ό, τι ακριβώς δεν έπρεπε να δουν και να σχολιάσουν. Οτι δηλαδή κατέφυγε και πάλι σε τεχνάσματα, ότι είναι κοντύτερος όλων των προκατόχων του, ακόμη και εκείνου του κοντού Ναπολέοντα, ότι ενισχύει τα τακούνια των παπουτσιών του για να ψηλώσει, ότι αναγκάζει τη σύζυγό του να κυκλοφορεί με φλατ παπουτσάκια, ώστε να μην τον ξεπερνά. Μα, επιτέλους, δεν έχει ακούσει τίποτα για εκείνο το «ψηλός και άμυαλος»;

«Η Βίβλος των Αριθμών»

Στην Ιαπωνία ζεις πολύ και καλά, αλλά αν αναζητείς καλύτερη ποιότητα ζωής, τότε ίσως πρέπει να στραφείς προς τη Νορβηγία και την Ισλανδία και να μείνεις οπωσδήποτε μακριά από το Αφγανιστάν και τη Ζιμπάμπουε, όπου ο μέσος όρος ζωής δεν ξεπερνά τα 43 και 44 χρόνια αντιστοίχως. Η ετήσια «Βίβλος των Αριθμών», όπως είναι γνωστή στους λάτρεις της, η ετήσια έκδοση του περιοδικού Economist με τα κάθε λογής στοιχεία από τα πιο σοβαρά μέχρι τα πιο ιδιότροπα, κυκλοφορεί με όλες τις απαντήσεις. Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης είναι πασιφανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν συγκαταλέγονται πια στις δέκα πρώτες χώρες του κόσμου, όπου μπορεί κάποιος «να κάνει καλές μπίζνες», και ανάλογη πορεία φαίνεται να ακολουθεί και η Βρετανία, η οποία υποχώρησε στη 19η από την 11η θέση και πλέον βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τη Χιλή. Κι επειδή η φτώχεια θέλει καλοπέραση, κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση, μάθετε ότι οι μεγαλύτεροι πότες μπίρας είναι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους Τσέχους και άλλους δεινούς Ευρωπαίους, ενώ οι κάτοικοι της Γουαδελούπης στην Καραϊβική το «τσούζουν» με σαμπάνια, οι κατά κεφαλήν πωλήσεις της οποίας είναι οι υψηλότερες στον κόσμο.

Ποινικοποίηση μυρωδιάς

Το δημοτικό συμβούλιο της Χονολουλού υποχρεώθηκε να αποσύρει πρότασή του για την απαγόρευση εισόδου στα λεωφορεία όσων… μυρίζουν, επί ποινή προστίμου, ακόμη και φυλάκισης. Η ιδιότυπη αυτή πρόταση προσέκρουσε στη διάταξη περί ισότητας του αμερικανικού συντάγματος, την οποία αναζήτησαν οι ιθύνοντες της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ (ACLU). Το σχετικό νομοσχέδιο, που προωθούνταν, προέβλεπε ότι όσοι αναδίδουν δυσάρεστες οσμές, που ενοχλούν τους άλλους επιβάτες ή παρεμποδίζουν εν γένει τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, θα κατέβαλλαν πρόστιμο της τάξεως των 500 δολαρίων, ειδάλλως απειλούνταν με εξάμηνη φυλάκιση. Επιπλέον, δεν είχε σημασία αν επρόκειτο για σωματική οσμή ή ενοχλητικές μυρωδιές από τα ρούχα, τα προσωπικά αντικείμενα, ή ακόμη και το ζώο, που ενδεχομένως συνόδευε τον «παράνομο» επιβάτη.

.

Ο «μονομάχος»

Ο διάσημος ηθοποιός Ράσελ Κρόου δεν θα μπορούσε ποτέ ν’ αφήσει να περάσουν αναπάντητα τα σχόλια μιας Αυστραλέζας δημοσιογράφου για τη φυσική του κατάσταση. Οταν εκείνη, λοιπόν, τον ανέφερε ως κακό παράδειγμα σε ένα άρθρο της για παχυντικές τροφές και κακές συνήθειες όπως το τσιγάρο, εκείνος την κάλεσε σε «ποδηλατική μονομαχία». Η δημοσιογράφος της Sydney Daily Telegraph Ανέτ Σερπ δέχθηκε την πρόσκληση, και το αθλητικό ραντεβού για έναν γύρο της πόλης του Σίδνεϊ έκλεισε με τη μεσολάβηση του ατζέντη του ηθοποιού. Ο «Μονομάχος» κέρδισε εύκολα την κ. Σερπ, η οποία μάλιστα έπεσε από το ποδήλατό της κατά τη διάρκεια του… αγώνα, κι εκείνος ως σωστός τζέντλεμαν έσπευσε να τη συνδράμει και να αναγνωρίσει τις ικανότητές της στην ποδηλασία, έστω και αν υπολείπονται των δικών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή