Ενταλμα σύλληψης Ρώσου μεγιστάνα

Ενταλμα σύλληψης Ρώσου μεγιστάνα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δοκιμασία αναμένεται να τεθούν για πολλοστή φορά οι ρωσοβρετανικές σχέσεις. Αιτία, η έκδοση ή μη από τις βρετανικές αρχές του Ρώσου μεγιστάνα Γεβγκένι Τσιτσβάρκιν, ο οποίος από τον περασμένο Ιανουάριο έχει χαρακτηριστεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος από τη Μόσχα. Ενα πρώτο βήμα προς τη σύλληψή του έγινε πρόσφατα, όταν βρετανικό δικαστήριο εξέδωσε σχετικό ένταλμα. Η είδηση έγινε γνωστή ύστερα από λιτή ανακοίνωση της ρωσικής ανακριτικής επιτροπής, η οποία αναφέρει πως στις 27 Αυγούστου το πταισματοδικείο του Γουεστμίνστερ άναψε το «πράσινο φως» για τη σύλληψη του Ρώσου ολιγάρχη. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο δικηγόρος του Τσιτσβάρκιν, Γιούρι Γκέρβις, μιλώντας σε δημοσιογράφο μοσχοβίτικης εφημερίδας υποστήριξε πως κανένα ένταλμα σύλληψης δεν έχει εκδοθεί και ότι απλά το βρετανικό δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν και αυτά για ένταλμα σύλληψης που ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Από την πλευρά του, ο Τσιτσβάρκιν σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριζε πως δεν έχει λάβει έγγραφα από τη Μόσχα που να μαρτυρούν ότι καταζητείται. Ο Ρώσος ολιγάρχης δεν έκρυψε την προτίμησή του να δικαστεί στην Αγγλία, ανακοινώνοντας παράλληλα πως σύντομα θα ασχοληθεί με επιχειρήσεις στη βιομηχανία επισκευών.

Ο Τσιτσβάρκιν, πρώην ιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας-κολοσσού στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας Γεβροσέτ, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του λαθρεμπορίου, εκβιασμού και ψευδορκίας. Συγκεκριμένα, ο 34χρονος πρώην συνιδρυτής της Γεβροσέτ κατηγορείται πως το 2003 συμμετείχε στην απαγωγή του ναυτικού πράκτορα της εταιρείας Αντρέι Βλάσκιν, ο οποίος φέρεται πως έκλεψε μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων και στη συνέχεια ο Τσιτσβάρκιν του απέσπασε εκβιαστικά χρήματα. Ο Τσιτσβάρκιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Πριν από έναν χρόνο, ο Τσιτσβάρκιν πούλησε τη Γεβροσέτ -που διαθέτει περισσότερα από 5.000 καταστήματα σε 1.464 πόλεις της Ρωσίας και σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- στην εταιρεία ΑΝΝ έναντι 1,25 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή