Ευρωδιαμάχη για το Αφγανιστάν

Ευρωδιαμάχη για το Αφγανιστάν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αφορμή τον αεροπορικό βομβαρδισμό δύο βυτιοφόρων που μετέφεραν καύσιμα στη επαρχία Κουντούζ του βορείου Αφγανιστάν, την περασμένη Παρασκευή. Η εντολή για το χτύπημα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, δόθηκε από Γερμανό αξιωματικό, ο οποίος είχε πληροφορίες ότι τα βυτιοφόρα θα χρησιμοποιούνταν για επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των ανδρών του. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για αμάχους μεταξύ των νεκρών του βομβαρδισμού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρότατο λάθος» και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, «θλιβερό γεγονός».

Ομιλία της Μέρκελ

Χθες όμως, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας πέρασε στην αντεπίθεση ασκώντας δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι «κατέληξαν σε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες των περιστατικών». Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Τόμας Ράαμπε, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Γερμανού αξιωματικού και τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι περιλαμβάνονταν και άμαχοι μεταξύ των θυμάτων. Επίσης, το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για την κριτική που δέχεται τη στιγμή που συμβάλλει στη συμμαχική προσπάθεια στο Αφγανιστάν με πολύ περισσότερους άνδρες από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα και σε βάθος η διερεύνηση της υπόθεσης του βομβαρδισμού και αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο Κοινοβούλιο για το περιστατικό. Τη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, αν και οι θέσεις του για τη γερμανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν είναι ταυτόσημες σχεδόν με εκείνες της κυρίας Μέρκελ. Ο κ. Στάινμαγιερ αρνήθηκε μάλιστα να υιοθετήσει την πρόταση του τέως Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των γερμανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι το 2015, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έστελνε λάθος μηνύματα στους εξτρεμιστές.

Μετράνε ακόμη

Στο μεταξύ, συντηρείται το κλίμα πολιτικής αστάθειας στην Καμπούλ, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου. Με καταμετρημένο το 75% των εκλογικών τμημάτων και εν μέσω αιτιάσεων για εκτεταμένη νοθεία, ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι φαίνεται να συγκεντρώνει το 48,6% των ψήφων, πλησιάζοντας τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας, που θα αποτρέψει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου. Ωστόσο, 200.000 ψήφοι έχουν ήδη ακυρωθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας, η οποία εξετάζει 600 ακόμη καταγγελίες για νοθεία και εκφοβισμό ψηφοφόρων.

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Καρζάι δεσμεύτηκε ότι, αν επανεκλεγεί, θα επιδιώξει την έναρξη συνομιλιών για εκεχειρία με τους Ταλιμπάν, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με «ανθρώπους που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα και δεν σέβονται το αφγανικό Σύνταγμα». Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν απορρίπτουν την προοπτική εκεχειρίας αν δεν υπάρξει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το αντάρτικο εναντίον του ΝΑΤΟ, το οποίο έχασε τέσσερις ακόμη στρατιώτες το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Οι τρεις εξ αυτών σκοτώθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ο τέταρτος σε ανταλλαγή πυροβολισμών με Ταλιμπάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή