Γαλλικά μαχητικά στη Βραζιλία

Γαλλικά μαχητικά στη Βραζιλία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Ιδιαίτερα αποδοτική μπορεί να χαρακτηρισθεί η επίσημη επίσκεψη-αστραπή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στη Βραζιλία, ύστερα από την ανακοίνωση του προέδρου Λούλα ότι η χώρα του συμφωνεί στην αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, αλλά και άλλων αμυντικών συστημάτων από τη Γαλλία. Εφόσον το συμβόλαιο αγοράς υπογραφεί, η αξία του μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ θα πρόκειται για την πρώτη πώληση αεροσκαφών Rafale σε ξένη χώρα.

Πρόσβαση σε τεχνογνωσία

Αν και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι, ο πρόεδρος Λούλα υπογράμμισε ότι η σουηδική Saab, κατασκευάστρια του μαχητικού αεροσκάφους Grippen και η αμερικανική Boeing με το F-18 Super Hornet, παραμένουν στην κούρσα διεκδίκησης του συμβολαίου παροχής νέου μαχητικού αεροσκάφους για την πολεμική αεροπορία της Βραζιλίας, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αποκάλυψε την προτίμηση που τρέφει στη γαλλική αμυντική βιομηχανία. «Το σημαντικότερο για μας είναι η πρόσβαση στην τεχνογνωσία και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών μας με τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά και με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault», είπε ο κ. Λούλα. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, η Βραζιλία θα μπορεί να συναρμολογεί τα αεροσκάφη και να τα πουλά σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Την ίδια στιγμή, η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς θεωρείται αναγκαία από τη Βραζιλία, που επιθυμεί να εδραιώσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη και να υποσκάψει την αμερικανική ηγεμονία στη Νότια Αμερική. Ο πρόεδρος Λούλα έκανε άλλωστε λόγο για την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης των συνόρων της Βραζιλίας μέσω του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και την προστασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών στις αφιλόξενες εκτάσεις της ζούγκλας του Αμαζονίου, αλλά και των σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου που πρόσφατα εντοπίσθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας.

Κοινές επιδιώξεις

Πέρα από τις αμυντικές επιδιώξεις, η συμφωνία αποκαλύπτει την πρόθεση των δύο κρατών να συσφίγξουν τις σχέσεις τους, αλλά και τις ιδεολογικές συγγένειες των δύο προέδρων. Οι κύριοι Σαρκοζί και Λούλα μοιράζονται άλλωστε τη φιλοδοξία να τιθασεύσουν τον καπιταλισμό, προσδίδοντάς του ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο. Μοιράζονται επίσης την επιδίωξη μεταρρύθμισης των διεθνών θεσμών, όπως τον ΟΗΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τους G8, με στόχο την ενίσχυση των κρατών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η Γαλλία έχει δεσμευθεί να πιέσει ώστε η Βραζιλία να αποκτήσει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ το Παρίσι υποσχέθηκε να προωθήσει ενεργά την υποψηφιότητα του Ρίο ντε Τζανέιρο για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2016, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα τη στήριξη της Μπραζίλια στη γαλλική υποψηφιότητα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018. Κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Βραζιλία, στα τέλη του 2008, ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε εξασφαλίσει συμβόλαια αγοράς 4 υποβρυχίων και 50 μεταγωγικών ελικοπτέρων, αξίας 6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή