Επανακαταμέτρηση στο Αφγανιστάν

Επανακαταμέτρηση στο Αφγανιστάν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. «Σαφή και πειστικά στοιχεία νοθείας» έχει στη διάθεσή της η ειδική επιτροπή που συστήθηκε από τον ΟΗΕ (ECC) για την εξέταση ενστάσεων στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν. Ως εκ τούτου, η ECC διέταξε τη μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων σε εκατοντάδες εκλογικά κέντρα όπου είτε ο ένας εκ των δύο βασικών υποψηφίων συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ή παρατηρήθηκε αφύσικα υψηλή προσέλευση ψηφοφόρων. Μολονότι η Επιτροπή δεν αναφέρει στην ανακοίνωσή της συγκεκριμένα ονόματα, αποτελεί κοινό μυστικό στο Αφγανιστάν ότι η νοθεία στόχευε στην ενίσχυση των ποσοστών του απερχόμενου προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, έναντι του βασικού αντιπάλου του, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. Το εύρος της νοθείας μάλιστα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των δύο υποψηφίων. Για παράδειγμα, στην επαρχία Κανταχάρ καταμετρήθηκαν 350.000 ψήφοι, τη στιγμή που Δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι μόλις 25.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Τimes.

Καταμετρημένο το 92%

Το πόρισμα της ECC δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Εφορευτικής Επιτροπής του Αφγανιστάν ότι, με καταμετρημένο το 92% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, ο κ. Καρζάι συγκεντρώνει το 54,1% των ψήφων και ουσιαστικά επανεκλέγεται στον προεδρικό θώκο από τον πρώτο γύρο. Η καταμέτρηση αυτή όμως δεν έχει καμία ισχύ, αν δεν επικυρωθεί από την ECC. Εκτιμάται ότι η διαδικασία επανακαταμέτρησης θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες, γεγονός που θα παρατείνει το κλίμα πολιτικής αστάθειας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον προ αδιεξόδου, καθώς η νοθεία στερεί από την κυβέρνηση Καρζάι την πολιτική της νομιμοποίηση, ενώ αν τελικά χρειαστεί δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, αυτός δεν θα μπορέσει να διεξαχθεί σύντομα λόγω του χειμώνα.

Επίθεση καμικάζι

Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χθες, βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε παγιδευμένο φορτηγό στην πύλη του διεθνούς αερολιμένα της Καμπούλ. Από την έκρηξη βρήκαν τον θάνατο τρεις άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες. Στο μεταξύ, το ζήτημα του Αφγανιστάν συζητήθηκε χθες και στο γερμανικό Κοινοβούλιο, με αφορμή τον βομβαρδισμό δύο βυτιοφόρων που μετέφεραν καύσιμα στη επαρχία Κουντούζ, κατόπιν εντολής Γερμανού αξιωματικού. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση του αξιωματικού της και δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί κριτικές, «είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό της χώρας», πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες του περιστατικού. Ο βομβαρδισμός βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επίσης, η κ. Μέρκελ ζήτησε να ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία για τη μεταφορά της ευθύνης για την ασφάλεια του Αφγανιστάν στην κυβέρνηση της Καμπούλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή