Λιγότεροι οι μετανάστες, λόγω της οικονομικής κρίσης

Λιγότεροι οι μετανάστες, λόγω της οικονομικής κρίσης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής ύφεση δεν άφησε ανεπηρέαστο το διεθνές μεταναστευτικό κύμα, καθώς όπως προκύπτει από έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του BBC, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σε αναζήτηση εργασίας είναι λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν και όσοι ήδη βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους προτιμούν, στην πλειοψηφία τους, να μη μετακινηθούν. Επιπλέον, οι μετανάστες στέλνουν λιγότερα χρήματα στην πατρίδα τους. Οπως προκύπτει από την έρευνα του ανεξάρτητου Migration Policy Institute, με έδρα την Ουάσιγκτον, ο αριθμός των Μεξικάνων, οι οποίοι μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει πέσει κατά 40% από το 2006. Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη όσον αφορά τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, οι οποίοι μεταναστεύουν στην Ισπανία, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί κατά 60%.

Οι ξένοι εργάτες κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη δουλειά τους, από ό,τι οι ντόπιοι εργαζόμενοι, καθώς εργάζονται κατά κανόνα σε τομείς, εκτεθειμένους στην κρίση -κυρίως στην κατασκευή και την εστίαση. Γι’ αυτό και στέλνουν λιγότερα χρήματα στις οικογένειές τους. Στην περίπτωση της Τουρκίας η μείωση σε αυτά τα εμβάσματα ήταν της τάξεως του 43% από το 2008. Η κατά 37% πτώση των εμβασμάτων προς τη Μολδαβία είναι εξαιρετικά σοβαρή, δεδομένου ότι αυτά ισοδυναμούν με το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος της χώρας. Αν και η γενική τάση είναι πτωτική, οι μετανάστες ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, στέλνουν περισσότερα χρήματα στην πατρίδα τους.

Δεν θέλουν να γυρίσουν

Παρά τη σημαντική απώλεια εισοδήματος, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι μετανάστες, ελάχιστοι από αυτούς αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι για πολλούς μετανάστες, οι οικονομικές συνθήκες στην πατρίδα τους είναι πολύ χειρότερες και δεν θα τους επέτρεπαν να επιστρέψουν εκ νέου στην ξένη χώρα. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως στην περίπτωση των λαθρομεταναστών, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την περίπτωση μεταναστών από την πρώην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Είναι επίσης ξεκάθαρο από την έρευνα ότι η μετανάστευση αποτελεί ένα όλο και πιο σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή