Στα ΑΕΙ οδηγούν τους νέους κρίση, ανεργία

Στα ΑΕΙ οδηγούν τους νέους κρίση, ανεργία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μπορεί η παγκόσμια ύφεση να αποδειχθεί, εν τέλει, ωφέλιμη για τις δυτικές και όχι μόνο κοινωνίες; Η απάντηση είναι καταφατική, τουλάχιστον κατά τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Και αυτό διότι η κρίση θα παρακινήσει την επόμενη γενιά να επιδιώξει μια ακόμα καλύτερη εκπαίδευση. Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός και η οποία αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας, η επένδυση στις ανώτερες σπουδές θα συμβάλει στην έξοδο των κρατών από την κρίση και θα εξασφαλίσει στους διπλωματούχους αυξημένη προστασία από την ανεργία. «Η οικονομική κρίση και η έκρηξη της ανεργίας, συνδυαζόμενες με τα πλεονεκτήματα που παρέχουν οι ανώτερες σπουδές, θα ενθαρρύνουν περισσότερους νέους ανθρώπους να συνεχίσουν την εκπαίδευση στις υψηλότερες βαθμίδες», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Ματιές στην Εκπαίδευση». Πρόκειται για μελέτη στην οποία συμπεριλαμβάνεται μια συστοιχία από δείκτες για τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων των 30 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ και έξι ακόμα χωρών (Ρωσία, Εσθονία, Σλοβενία, Χιλή, Βραζιλία και Ισραήλ).

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η κατοχή διπλώματος ανώτερων σπουδών αποτελεί διά βίου πλεονέκτημα, δεδομένου ότι εξασφαλίζει υψηλότερους μισθούς, προστασία από την ανεργία και πρόσβαση σε καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στις περισσότερες από τις χώρες, οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των αποφοίτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εκείνων που δεν έχουν πτυχία συνεχίζουν να διευρύνονται. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΟΣΑ καθιστούν σαφές ότι τα κράτη που επενδύουν στην ανώτερη εκπαίδευση αποκτούν πλεονέκτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή