Στη δίνη σκανδαλολογίας βρίσκεται η Πορτογαλία

Στη δίνη σκανδαλολογίας βρίσκεται η Πορτογαλία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια κάποια ανάκαμψη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες έχει ανηφορικό δρόμο να διανύσει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, καθώς στη δυσμενή συγκυρία της οικονομικής ύφεσης έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σκάνδαλα και λογοκρισία.

Κατηγορίες Συντηρητικών

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κατηγόρησε τον Σόκρατες ότι παρενέβη προσωπικά για να σταματήσει δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού δικτύου TVI, η οποία ασκούσε καυστική κριτική στην κυβέρνηση. Την εν λόγω εκπομπή παρουσίαζε η πρώην βουλευτής της Δεξιάς Μανουέλα Μούρα Γκουέντες, η οποία είχε κάνει σημαία τη διαβόητη «υπόθεση Φρίπορτ».

Πρόκειται για την υπόθεση της βρετανικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία ανέλαβε την ανέγερση εμπορικού κέντρου σε περιβαλλοντικά προστατευμένη περιοχή, κοντά στη Λισσαβώνα, το 2002. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η Φρίπορτ έδωσε μίζες σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για να εξασφαλίσει το έργο, σε μια περίοδο που ο Σόκρατες κατείχε το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση RTP, τον περασμένο Απρίλιο, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει το TVI για «ανθρωποκυνηγητό», υποστηρίζοντας ότι «μόνος στόχος του ήταν οι προσωπικές επιθέσεις, βασισμένες στο μίσος και στη λάσπη». Αναφορικά με τη διακοπή της επίμαχης εκπομπής, ο Σόκρατες δήλωσε ότι ούτε αυτός, ούτε το κόμμα του είχε την παραμικρή ανάμειξη. Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κέρδισαν πριν από τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για πρώτη φορά ύστερα από την πτώση της μακροβιότατης δικτατορίας Σαλαζάρ, το 1974, υπέστησαν σημαντική πολιτική φθορά λόγω της οικονομικής ύφεσης και έχασαν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου με ποσοστό 26,6% έναντι 31,7% του Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα, όμως, με την τελευταία δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Ζορνάλ ντε Νεγκόσιος», το ρεύμα φαίνεται να αντιστρέφεται και οι Σοσιαλιστές προηγούνται τώρα, εξασφαλίζοντας την προτίμηση του 34,5% των ψηφοφόρων, έναντι 28,9% των κυριοτέρων αντιπάλων τους. Στο σύνολό τους, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς εξασφαλίζουν το 52,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 37% της ευρύτερης Κεντροδεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή