Υψηλό πρόστιμο σε μεγαλοεκδότη στην Τουρκία

Υψηλό πρόστιμο σε μεγαλοεκδότη στην Τουρκία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόστιμο ύψους 1,7 δισ. ευρώ -ήτοι 3,76 τουρκικών λιρών- για φοροδιαφυγή, η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και τον εκδοτικό κολοσσό Ντογάν, ιδιοκτησία του ομώνυμου επιχειρηματία, φαίνεται να έφτασε στη στιγμή της κορύφωσης. Αψηφώντας τα «αντίποινα», τα οποία έχουν κατά καιρούς επικαλεστεί για να επικρίνουν ως «άτολμη» την τουρκική κυβέρνηση κάποιοι καλοθελητές, το υπουργείο Οικονομικών του Αλί Μπαμπατζάν «τιμώρησε» για δεύτερη φορά κατά το τρέχον έτος τον μεγαλύτερο εκδοτικό όμιλο της Τουρκίας με πρόστιμο διπλάσιο των οφειλόμενων πλην μη καταβληθέντων φόρων τα έτη 2005, 2006 και 2007. Το ποσό προέκυψε ύστερα από έρευνα που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα, βάσει της οποίας οι εταιρείες του Ομίλου (Dogan Holding, Dogan Yayin) απέκρυπταν τα κέρδη από τη μεταβίβαση μετοχών μεταξύ εταίρων και δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ επί των κερδών.

Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», στο πρόστιμο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προβλεπόμενες ποινές για την καθυστέρηση στην καταβολή οφειλόμενων χρεών προς το Δημόσιο από το 2005 και μετά. Αυτά θα υπολογιστούν αργότερα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αντιστοιχούν σε «εξοντωτικό ποσό», διότι η μηνιαία επιβάρυνση είναι 2, 4% μόνο για το 2009.

Ως ήταν αναμενόμενο, ο εκδοτικός κολοσσός, στον οποίο ανήκουν οι εφημερίδες Hurriyet και Milliyet, η φιλελεύθερη Radikal, η αγγλόφωνη Hurriyet Daily News, η Vatan, η Posta, η αθλητική Fanatik, η οικονομική Referans και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Kanal D, Star TV και CNN Turk, επιμένει στο νομότυπο των ενεργειών του. Κατηγορεί δε τους ελεγκτές του υπουργείου για υποκειμενική αξιολόγηση, για κακή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και για εχθρική στάση εναντίον του. Ο Ομιλος έχει 30 ημέρες στη διάθεσή του για να έλθει σε διαπραγματεύσεις και διακανονισμούς με το υπουργείο, που έχει αφήσει περιθώρια συνεννόησης, ή για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η πορεία του πολέμου

Πολλοί όμως, εντός και εκτός Τουρκίας, διερωτώνται πού θα καταλήξει ο «πόλεμος Ερντογάν – Ντογάν», ο οποίος μαίνεται δύο περίπου χρόνια, με «ανομολόγητη δημοσίως αιτία» την «υπονόμευση» του Τούρκου πρωθυπουργού από τα μέσα ενημέρωσης του κ. Ντογάν.

Σημεία καμπής του πολέμου αυτού είναι στη διάρκεια του 2008 η άρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης να επιτρέψει την πρόσβαση στο παιχνίδι των αγωγών στην εταιρεία Petrol Offisi του Ντογάν και η προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να διεισδύσει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η προσπάθεια αυτή είχε γίνει εμφανής με εξαγορές, όπως του τηλεοπτικού δικτύου Kanalturk από εταιρεία προσκείμενη στην κυβέρνηση και του ομίλου ATV – Sabah, του δεύτερου σε μέγεθος συγκροτήματος στον χώρο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, από τον επίσης φιλοκυβερνητικό επιχειρηματία Αχμέτ Τσαλίκ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα χρόνο πριν από την εξαγορά του ATV – Sabah, ο όμιλος αυτός είχε κατασχεθεί από το κράτος λόγω παρατυπιών, αλλά έπειτα ευρέθη συμβιβασμός. Στην περίπτωση Ντογάν, της επιβολής του προστίμου του 1, 2 δισ. ευρώ προηγήθηκε η σταθερά πτωτική πορεία των Dogan Holding και Dogan Yayin στο Χρηματιστήριο.

Επίσης, η επιβολή προστίμου 900 εκατ. τουρκικών λιρών τον περασμένο Φεβρουάριο για φορολογικές παρατυπίες σχετικές με την εξαγορά του 25% του τηλεοπτικού σκέλους της Dogan Yayin από τον γερμανικό εκδοτικό κολοσσό Axel Springer. Η κορύφωση της σύγκρουσης Ερντογάν – Ντογάν συμπίπτει με νέες κυβερνητικές διακηρύξεις περί «αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος» και με την προσπάθεια διευθέτησης του κουρδικού μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

Διαρκούσης της μεγάλης και δημόσιας αυτής συζήτησης, ανακοινώθηκε από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ότι έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ στο Σιίρτ και το Χάκαρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή