H Αλ Κάιντα σχεδίαζε τη «δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου»

H Αλ Κάιντα σχεδίαζε τη «δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, τα οποία έχουν βρει κρησφύγετο στο χαοτικό, βορειοδυτικό Πακιστάν, καθοδηγούσαν μια «παγκοσμίων διαστάσεων» τρομοκρατική επιχείρηση, την οποία κατάφερε να αποτρέψει η Σκότλαντ Γιαρντ, το 2006. Αυτό προκύπτει από τις νέες μαρτυρίες που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, ένα εικοσιτετράωρο μετά την καταδίκη τριών βασικών υπόπτων από βρετανικό δικαστήριο.

Οι καταδικασθέντες Βρετανοί μουσουλμάνοι, Αμπντουλά Αχμέντ Αλι, Τανβίρ Χουσεΐν και Ασαντ Σαρουάρ σχεδίαζαν να ανατινάξουν ταυτόχρονα επτά αεροσκάφη, τα οποία θα απογειώνονταν από το αεροδρόμιο Χίθροου, του Λονδίνου, με προορισμό πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Οι ανατινάξεις -οι οποίες, θεωρητικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερους νεκρούς και από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001- θα πραγματοποιούνταν με υγρά εκρηκτικά, τοποθετημένα σε φιάλες αναψυκτικών, με τη βοήθεια αυτοσχέδιων πυροκροτητών, κατασκευασμένων από μπαταρίες.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, παρουσιάστηκαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με τα οποία οι τρεις κατηγορούμενοι ζητούσαν από πακιστανικούς συνδέσμους τεχνικές συμβουλές για την κατασκευή των εκρηκτικών υλών και των πυροκροτητών. Προηγουμένως, δικαστήριο της Καλιφόρνια είχε υποχρεώσει την εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo να παραδώσει τα εν λόγω μηνύματα στις βρετανικές ανακριτικές αρχές.

Η έλλειψη αυτών των μηνυμάτων είχε οδηγήσει στην αθώωση των κατηγορουμένων, λόγω αμφιβολιών κατά την πρώτη δίκη, το 2008. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσής τους, υποστήριξαν ότι σχεδίαζαν μικρής κλίμακας εκρήξεις, προπαγανδιστικού χαρακτήρα, και ότι τα μαγνητοσκοπημένα μηνύματά τους προορίζονταν για πολιτικό ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο σύνδεσμος των τριών ήταν ο επίσης Βρετανός μουσουλμάνος Ρασίντ Ραούφ, ο οποίος κατέφυγε στο δυτικό Πακιστάν το 2002, ανέπτυξε στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα, εικάζεται δε ότι είχε κομβικό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή