To Γέιλ «λογόκρινε» σκίτσα του Μωάμεθ

To Γέιλ «λογόκρινε» σκίτσα του Μωάμεθ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο εκδοτικός οίκος του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ προτίθεται να εκδώσει βιβλίο για τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε δανική εφημερίδα το 2005, προκαλώντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου. Ωστόσο, το βιβλίο δεν θα περιέχει τελικά εικόνες με τα επίμαχα σκίτσα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες βίαιες αντιδράσεις. Το γεγονός αυτό προκάλεσε επικρίσεις εναντίον του πανεπιστημίου από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και αποφοίτους του.

Το βιβλίο ονομάζεται «Τα Σκίτσα που Συγκλόνισαν τον Κόσμο» και συγγραφέας του είναι η δανικής καταγωγής καθηγήτρια Γιίτε Κλάουσεν. Εξετάζει την πολιτική θύελλα που ακολούθησε μετά τη δημοσίευση 12 σκίτσων του Μωάμεθ από το Μαρόκο μέχρι την Ινδονησία. Διαδηλωτές σε ισλαμικές χώρες επιτέθηκαν σε δανικά προξενεία, έκαψαν σημαίες της Δανίας και μποϊκοτάρισαν δανικά προϊόντα, διαμαρτυρόμενοι για τη «βλασφημία» των σκιτσογράφων, οι οποίοι απεικόνισαν τον Προφήτη με τουρμπάνι σε σχήμα βόμβας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισλαμικό δόγμα, η απεικόνιση του Μωάμεθ καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνιστά ειδωλολατρία. Η κυβέρνηση της Δανίας είχε αρνηθεί, όμως, να απολογηθεί για τα σκίτσα, υπερασπιζόμενη την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Το Γέιλ από την άλλη πλευρά εξήγησε την απόφασή του να μην αναδημοσιεύσει τα σκίτσα στο βιβλίο της Κλάουσεν, επικαλούμενο τον φόβο αντιποίνων από εξτρεμιστές: «Η απόφασή μας ελήφθη έπειτα από συζητήσεις με αξιωματικούς των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, διπλωμάτες και αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίοι μας εξήγησαν ότι θα θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή αθώων», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών

Εντούτοις, δεκάδες απόφοιτοι του πανεπιστημίου απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην πρυτανεία κατηγορώντας την για «ακαδημαϊκή δειλία». Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Ο πρόεδρός του Κάρι Νέλσον σημείωσε ότι η απόφαση του Γέιλ σημαίνει «ότι δεν διαπραγματευόμαστε πλέον με τρομοκράτες. Απλώς ικανοποιούμε εκ των προτέρων τα αιτήματά τους». Απογοητευμένη από την απόφαση του πανεπιστημίου εμφανίζεται και η ίδια η συγγραφέας. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή