Γάλλος ανέλαβε στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ

Γάλλος ανέλαβε στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΡΦΟΛΚ, ΗΠΑ. Ο Γάλλος πτέραρχος Στεφάν Αμπριάλ ανέλαβε χθες επίσημα τη Συμμαχική Διοίκηση Μετατροπής του ΝΑΤΟ, μία από τις δύο «στρατηγικές» διοικήσεις της Συμμαχίας, σηματοδοτώντας την πλήρη επάνοδο της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ύστερα από 43 χρόνια απουσίας από αυτό. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που τη στρατηγική διοίκηση αναλαμβάνει αξιωματικός εκτός ΗΠΑ», είπε ο πτέραρχος Αμπριάλ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου αεροπορίας της Γαλλίας, που διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον Αμερικανό στρατηγό των πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αεροπλανοφόρο «Ντουάιτ Αϊζενχάουερ» του ναυστάθμου του Νόρφολκ της Βιρτζίνια, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και φιλοξενεί 11 αεροπλανοφόρα.

«Ο διορισμός μου έχει τεράστια συμβολική σημασία, καθώς μέσω αυτού αναγνωρίζεται το μεγάλο ειδικό βάρος της Γαλλίας στη Συμμαχία, που οφείλεται στην άριστη τεχνογνωσία μας και στη μακρά στρατιωτική μας εμπειρία», είπε ο πτέραρχος Αμπριάλ.

Το διορισμό του Γάλλου ανώτατου αξιωματικού είχαν σχολιάσει την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που επισκέφθηκε την Πέμπτη τη γαλλική πρωτεύουσα. «Η Γαλλία νιώθει ενθουσιασμό για την επάνοδό της στις δομές του ΝΑΤΟ, ενώ αναμένει με προσμονή τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη στρατηγική της Συμμαχίας», είπε ο κ. Σαρκοζί. Η συμμαχική διοίκηση στο Νόρφολκ μπορεί να γίνει σημαντικός μοχλός της μεταρρύθμισης του αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας, αλλά και για την εκπόνηση προτάσεων πάνω στις προκλήσεις, τις ανάγκες και τις μελλοντικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

Ο πτέραρχος Αμπριάλ έχει θέσει τρεις προτεραιότητες: την αποσαφήνιση της νέας στρατηγικής της Συμμαχίας, την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των αποστολών του ΝΑΤΟ και την επίσπευση της αμυντικής εναρμόνισης των στρατών των 28 κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή