Ο Μπαρόζο πέρασε τις εξετάσεις

Ο Μπαρόζο πέρασε τις εξετάσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ανανέωση της θητείας του φθάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που ολοκλήρωσε χθες, ανέλπιστα θετικά, το μαρτύριο της εξέτασης της καταλληλότητάς του για τη θέση από κάθε μία από τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες.

Δεν έχουν τη δύναμη

Στο κρισιμότερο χθεσινό ραντεβού του, ενώπιον των Σοσιαλιστών, ο Μπαρόζο ενδεχομένως δεν έπεισε ότι, όπως απαιτούν οι ίδιοι, είναι ο άνθρωπος που θα αλλάξει την Ευρώπη. Εκείνο που όμως προέκυψε είναι ότι οι ίδιοι οι Σοσιαλιστές για πρώτη φορά ομολόγησαν δημοσίως ότι απλώς δεν έχουν τα «κουκιά» για να εμποδίσουν τον επαναδιορισμό του, ούτε καν την αναβολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Τετάρτη ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Χθες, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο, Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς, προσήλθε στην ακρόαση δηλώνοντας ότι θα ζητήσει αναβολή για τον ερχόμενο μήνα της, προγραμματισμένης για τις 16 Σεπτεμβρίου, τελικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την επικύρωση.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι μετά τις ευρωεκλογές έλαβαν ιδιαίτερα σκληρή θέση κατά του Μπαρόζο και ήδη επέτυχαν μια πρώτη αναβολή της αρχικά προγραμματισμένης για τον Ιούλιο ψηφοφορίας, επιδίωκαν και νέα αναβολή, πιθανότατα με την ελπίδα ότι, εν τω μεταξύ, θα προκύψει εκείνο που εξαρχής έλειψε από την προσπάθειά τους: ένας αντίπαλος υποψήφιος. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση, τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, δήλωσαν μεν ότι ο Μπαρόζο δεν τους έπεισε, όμως δέχθηκαν ότι δεν είναι αριθμητικά δυνατή η αναβολή της ψηφοφορίας καθώς το δικό τους, σοσιαλιστικό στρατόπεδο είναι βαθύτατα διχασμένο, ομολογία που ενδεχομένως «κρατούσαν» για μετά την κατάθεση του Πορτογάλου.

Με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να έχει ήδη ταχθεί ομόφωνα και πανηγυρικά υπέρ του Μπαρόζο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την αιφνίδια υποψηφιότητα που έθεσε εμμέσως τη Δευτέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, και τους Φιλελεύθερους να κλίνουν κι εκείνοι ως επί το πλείστον υπέρ του Πορτογάλου προέδρου της Επιτροπής, μόνον ένα αρραγές μέτωπο της Αριστεράς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Ομως, με σημαντικές συνιστώσες των Σοσιαλιστών όπως οι Βρετανοί και οι Ισπανοί αλλά φυσικά και οι Πορτογάλοι να έχουν ήδη διευκρινίσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Μπαρόζο, το έργο των αντιπάλων του είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οπως ο ίδιος ο Σουλτς ομολόγησε χθες, «πρέπει να λάβω υπ’ όψιν μου ότι επτά σοσιαλιστές πρωθυπουργοί στήριξαν αυτόν τον άνθρωπο» … Κατόπιν αυτού μία εναλλακτική λύση για τους Σοσιαλιστές που ανέφερε χθες ο Ράσμουσεν είναι η αποχή ή και η πλήρης απουσία από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας (η «αποχή» είναι ψήφος) στην ψηφοφορία της 16ης Σεπτεμβρίου, όμως και αυτή η απόφαση δεν θα είναι εύκολη και δεν θα ληφθεί παρά την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ…

Με τους Πράσινους

Αργά χθες, σημειώνεται, αναμενόταν ένα επιπλέον «σόου» του ηγέτη των Πρασίνων και… ιδρυτή του μετώπου «Στοπ Μπαρόζο» Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στην ακρόαση του Πορτογάλου ενώπιον της ομάδας των Πρασίνων, της οποίας η αρνητική ψήφος μπορεί να προεξοφληθεί αλλά όχι και να αλλάξει τα πράγματα. Λίγο νωρίτερα ήταν προγραμματισμένη η συνάντησή του με τους Φιλελευθέρους, οι οποίοι ως επί το πλείστον θα τον στηρίξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή