Στο εδώλιο ο δικαστής Γκαρθόν

Στο εδώλιο ο δικαστής Γκαρθόν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο πιο διάσημος δικαστής της Ισπανίας, που είχε γίνει διεθνώς γνωστός όταν ζήτησε την έκδοση από τη Βρετανία του δικτάτορα της Χιλής, Πινοσέτ, εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, κατηγορούμενος για υπέρβαση αρμοδιότητος. Σύμφωνα με την καταγγελία της ακροδεξιάς οργάνωσης «Manos Limpias» («Καθαρά Χέρια»), ο δικαστής Γκαρθόν με την έρευνα που διέταξε τον περασμένο χρόνο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου (1936 – 1939) στην Ισπανία υπερέβη τις αρμοδιότητές του. Αν απαγγελθούν κατηγορίες στον δικαστή Γκαρθόν, το γεγονός θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη, ωστόσο και μόνον η εμφάνιση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είναι ενδεικτική για το πόσο ο ισπανικός εμφύλιος εξακολουθεί να διχάζει την ισπανική κοινωνία, 70 χρόνια μετά τη λήξη του.

Χθες την ώρα που προσερχόταν στο δικαστήριο ο δικαστής Γκαρθόν -ο οποίος αρνήθηκε να εισέλθει στο κτίριο από την είσοδο των δικαστών αλλά επέλεξε την είσοδο των απλών πολιτών- δεκάδες συγκεντρωμένοι Ισπανοί εξέφραζαν την υποστήριξή τους. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω ο Γκαρθόν» και «Ελευθερία στον Γκαρθόν», οι συγκεντρωμένοι έλεγαν ότι είναι ο μόνος δικαστής που αποπειράθηκε να ερευνήσει τα εγκλήματα του ισπανικού εμφυλίου. Τον Οκτώβριο του 2008, ο Ισπανός δικαστής ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την «εξαφάνιση» 100.000 Ισπανών κατά την περίοδο 1936 – 39. Η ακροδεξιά οργάνωση «Καθαρά Χέρια» υποστηρίζει ότι ο δικαστής υπερέβη τις αρμοδιότητές του, καθώς ζήτησε από κυβερνητικές υπηρεσίες να του παραδώσουν έγγραφα της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Ο Γκαρθόν αρνείται ότι παραβίασε τον νόμο, ενώ και η Διεθνής Ενωση Νομομαθών εξέφρασε τη στήριξή της στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι οι ενέργειές του δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη δίωξή του.

Αντιδράσεις πολιτικών

Η εμφάνιση του Γκαρθόν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε, όπως ανεαμενόταν, και αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην Ισπανία. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, Χοσέ Αλόνσο, εξήρε το έργο του δικαστή και τον προέτρεψε να αναδείξει το έργο του και ενώπιον των δικαστών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού Θαπατέρο ψήφισε νόμο για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης, ο οποίος προέβλεπε και αποζημιώσεις στα θύματα του εμφυλίου.

Αντιθέτως, η Σοράγια Σάενθ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι και οι δικαστές υπόκεινται στον νόμο όπως όλοι οι πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή