Τα πυρηνικά του Ιράν ανησυχούν τις ΗΠΑ

Τα πυρηνικά του Ιράν ανησυχούν τις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Λίγες ώρες πριν από την παράδοση του πακέτου προτάσεων της ιρανικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση της κρίσης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στον πρέσβη της Ελβετίας, οι Αμερικανοί υποστήριξαν στο συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ) ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να έχει ήδη εμπλουτίσει ουράνιο στον απαιτούμενο βαθμό για την παραγωγή ατομικής βόμβας. Επικαλούμενος τη νέα έκθεση της ΙΑΕΑ, στην οποία αναφέρεται ότι το Ιράν έχει εμπλουτίσει μέχρι και 1.430 κιλά ουρανίου, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο εν λόγω συμβούλιο, Γκλιν Ντέιβις, υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη επιχειρεί «εσκεμμένα να διατηρήσει, τουλάχιστον, ανοικτή την επιλογή του πυρηνικού όπλου». Ο κ. Ντέιβις υπενθύμισε, ακόμα, ότι η πρόσφατη άρνηση του Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ αναφορικά με τις προγενέστερες προσπάθειές του για την ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής σε συνδυασμό με τον βαθμό εμπλουτισμού αποτελούν λόγους έντονης ανησυχίας.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ, Μοχάμετ ελ Μπαραντέι, αναγνώρισε ότι η συνεργασία της Τεχεράνης με τους επιθεωρητές της επιτροπής είναι προβληματική. Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, ο οποίος εγκαταλείπει τα ηνία της ΙΑΕΑ τον Νοέμβριο, είχε μόλις την περασμένη εβδομάδα υποστηρίξει ότι η λεγόμενη «ιρανική πυρηνική απειλή» αποτελεί προϊόν υπερβολής. «Σαφώς και υπάρχει ανησυχία για τις προθέσεις των Ιρανών και είναι γεγονός πως η Τεχεράνη οφείλει να επιδείξει περισσότερη διαφάνεια απέναντί μας», είχε δηλώσει ο κ. Ελ Μπαραντέι. «Εντούτοις, η ιδέα ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωινό και το Ιράν θα έχει στην κατοχή του πυρηνικό όπλο δεν προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει», είχε προσθέσει ο ίδιος, προκαλώντας την αντίδραση της Δύσης.

Στα χέρια του Μοτακί

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί, αναμενόταν να παραδώσει αργά χθες το απόγευμα τις προτάσεις της Τεχεράνης για τη διευθέτηση της κρίσης. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως οι προτάσεις αφορούν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και απέκλειαν την πιθανότητα υπαναχώρησης του Ιράν όσον αφορά τον εμπλουτισμό. «Αν το Ιράν δεν δείξει την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού, τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις», σχολίασε ο αναλυτής του HIS Global Insight, Σάμιουελ Σιτζούκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή