Χαμηλό το κόστος Υγείας στην Ινδία

Χαμηλό το κόστος Υγείας στην Ινδία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς έγινα καλά στην Ινδία με 50 δολάρια. Ο τίτλος από μόνος του σε παρασύρει σε συγκρίσεις. Δημοσιογράφος ηλεκτρονικού, ειδησεογραφικού περιοδικού έφυγε από την Αμερική πριν από ενάμιση χρόνο για να εγκατασταθεί στην Ινδία και να συνεργαστεί με τοπική εφημερίδα. Περιγράφει την εμπειρία της στο Νέο Δελχί με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο. Μιλάει για φθηνή, γρήγορη και αποτελεσματική αγωγή, «καμία σχέση με όλα τα λάθη που γίνονται στο αμερικανικό σύστημα υγείας», γράφει η Αρούνα Βισβανάθα.

Για να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής και στα νέα δεδομένα, η κοπέλα είχε αποφασίσει ότι δεν θα γκρίνιαζε για το φαγητό, το νερό και τα βακτηρίδια, με τα οποία, μοιάζουν άλλωστε να συνυπάρχουν αρμονικά οι ντόπιοι. Και χυμούς ήπιε, και κρύες σαλάτες έφαγε, και νερό που σερβίρουν στα εστιατόρια ζήτησε. Γρήγορα το μετάνιωσε. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες βρέθηκε να γονατίζει στο μνημείο του 12ου αιώνα, το Κουτμπ Μινάρ, για να κάνει εμετό.

Το ήξερε βέβαια ότι αργά ή γρήγορα θα αρρώσταινε στην Ινδία. Ομως δεν είχε φροντίσει να βρει ούτε γιατρό ούτε κάποιο νοσοκομείο. Κυρίως δεν περίμενε ότι το σύστημα υγείας εκεί θα την εξέπληττε τόσο ευχάριστα. «Εκτός και αν τυχαίνει να είσαι ένας από τους εκατομμύρια Ινδούς που είναι φτωχοί και δεν ζουν σε κάποιο κεντρικό σημείο.»

Το πρόβλημα ήταν ότι η δημοσιογράφος έπρεπε να περιμένει 17 ώρες για να συνδεθεί το κινητό της τηλέφωνο τις πρώτες ημέρες προσαρμογής. Πίστευε λοιπόν ότι για να κλείσει ραντεβού με γιατρό θα έπρεπε να δεινοπαθήσει. Ενας φίλος τηλεφώνησε σε γαστρεντερολόγο στις 9.30 το πρωί και το ραντεβού κλείστηκε για τις 10. Το νοσοκομείο έμοιαζε καινούργιο. Στις 10.02 ο γιατρός είχε κάνει τη διάγνωση, της είχε δώσει λίστα με το τι να φάει και συνταγή με αντιβιοτικά. Το φαρμακείο ήταν έξω από το γραφείο του. Πόσο στοίχισε η επίσκεψη; 6 δολάρια. Ο λογαριασμός στο φαρμακείο; 1 δολάριο. Σύνολο 7 δολάρια χωρίς κάλυψη από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

Για ανάλυση αίματος και αντιτετανικό, το ίδιο κορίτσι είχε δώσει στη Νέα Υόρκη $60. Μερικές βδομάδες μετά επανήλθαν τα ίδια συμπτώματα ύστερα από ένα ποτήρι «φυσικού» χυμού. Τηλεφώνησε στο κινητό του γιατρού και της έδωσε την ίδια αγωγή. Οταν τον ξαναπήρε γιατί η κατάσταση χειροτέρευε, της πρότεινε κάτι πιο δυνατό. Τηλεφώνησε στο φαρμακείο που έστειλε το φάρμακο δωρεάν στο σπίτι (!)

Ακόμη και τα επείγοντα περιστατικά λειτουργούν κάπως έτσι. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Ολα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Μαθαίνουμε ότι 25.000 γιατροί αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις ιατρικές σχολές της Ινδίας. Λόγω του ανταγωνισμού, γιατροί και νοσοκομεία αναγκάζονται να κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές για να δελεάζουν τους ασθενείς. Νοσηλεία μίας νύχτας δεν ξεπερνά τα 20 δολάρια. Η ακτινογραφία τα 2 δολάρια. Για την ιστορία, το κορίτσι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Πληρώνει 500 δολάρια τον μήνα για ασφάλεια υγείας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή