ΚΟΣΜΟΣ

Εξετάσεις Ρώσων σπουδαστών για ναρκωτικά

Αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ρωσία αναζητούσε τους «εχθρούς του λαού» εκτός των συνόρων της, το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν πιο λογικές φωνές, που υποστηρίζουν πως ο εχθρός παραμονεύει εντός συνόρων. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την ανεξέλεγκτη διάσταση που έχει πάρει η χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πρότεινε να μελετηθεί η πιθανότητα να γίνονται υποχρεωτικές εξετάσεις στους σπουδαστές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να διαπιστωθεί εάν κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να είναι σκληρό, ωστόσο η πρόταση Μεντβέντεφ φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο. Στην ομιλία του εξήγησε πως η χρήση ναρκωτικών, ιδίως από τη νεολαία, αποτελεί εθνική απειλή.

Πλην του προβλήματος των ναρκωτικών, η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει και άλλους πονοκεφάλους, όπως η συρρίκνωση του πληθυσμού εξαιτίας πολλών παραγόντων, για παράδειγμα η κακή διατροφή, ο αλκοολισμός, το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται πως οι Ρώσοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια, ενώ 300.000 άνθρωποι, που η ηλικία τους δεν ξεπερνά το 28ο έτος, χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, την τελευταία δεκαετία οι εξαρτημένοι χρήστες αυξήθηκαν κατά 10%.

Η νέα εθνική στρατηγική αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το α΄ εξάμηνο του 2010. Εμφανώς προβληματισμένος, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι κακή σε όλη τη χώρα, καθώς τα 2/3 των χρηστών είναι νέοι, γεγονός που καθιστά τη χρήση ναρκωτικών ως μέγιστη απειλή για την ασφάλεια της χώρας, τη δημογραφική κατάσταση, ενώ καταβαραθρώνει και το ηθικό της κοινωνίας.