Εξετάσεις Ρώσων σπουδαστών για ναρκωτικά

Εξετάσεις Ρώσων σπουδαστών για ναρκωτικά

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ρωσία αναζητούσε τους «εχθρούς του λαού» εκτός των συνόρων της, το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν πιο λογικές φωνές, που υποστηρίζουν πως ο εχθρός παραμονεύει εντός συνόρων. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την ανεξέλεγκτη διάσταση που έχει πάρει η χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πρότεινε να μελετηθεί η πιθανότητα να γίνονται υποχρεωτικές εξετάσεις στους σπουδαστές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να διαπιστωθεί εάν κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να είναι σκληρό, ωστόσο η πρόταση Μεντβέντεφ φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο. Στην ομιλία του εξήγησε πως η χρήση ναρκωτικών, ιδίως από τη νεολαία, αποτελεί εθνική απειλή.

Πλην του προβλήματος των ναρκωτικών, η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει και άλλους πονοκεφάλους, όπως η συρρίκνωση του πληθυσμού εξαιτίας πολλών παραγόντων, για παράδειγμα η κακή διατροφή, ο αλκοολισμός, το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται πως οι Ρώσοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια, ενώ 300.000 άνθρωποι, που η ηλικία τους δεν ξεπερνά το 28ο έτος, χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, την τελευταία δεκαετία οι εξαρτημένοι χρήστες αυξήθηκαν κατά 10%.

Η νέα εθνική στρατηγική αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το α΄ εξάμηνο του 2010. Εμφανώς προβληματισμένος, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι κακή σε όλη τη χώρα, καθώς τα 2/3 των χρηστών είναι νέοι, γεγονός που καθιστά τη χρήση ναρκωτικών ως μέγιστη απειλή για την ασφάλεια της χώρας, τη δημογραφική κατάσταση, ενώ καταβαραθρώνει και το ηθικό της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή