«Βασίλισσα» παραμένει η Νέα Υόρκη

«Βασίλισσα» παραμένει η Νέα Υόρκη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη χρυσή πρωτιά στον κατάλογο με τις δέκα σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου εξακολουθεί να κατέχει η Νέα Υόρκη παρά τη φτωχή ποιότητα της ζωής των κατοίκων της, ενώ το Λονδίνο, σταθερή αξία στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, κερδίζει το αργυρό προσφέροντας θέατρα, χορό, τέχνη, λογοτεχνία, όπως και εξουθενωτικό στρες σε καθημερινή βάση. Τρίτο το Παρίσι, που «θρέφεται από την αυταπάτη της τέλειας πόλης», τέταρτο το Βερολίνο, που υποβαθμίζεται λόγω κακής κουζίνας, όγδοη η Κωνσταντινούπολη. Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε παγκόσμια έρευνα ειδικών επί των ταξιδιωτικών προορισμών στο νέο βιβλίο Time Out: The World’s Greatest Cities.

Η Νέα Υόρκη «ήταν πάντα δύσκολο να εκθρονιστεί», καθώς «αντιπροσωπεύει την ίδια την έννοια της πόλης, σχεδόν σε επίπεδο καρικατούρας», γράφει το βιβλίο. Με την οικονομική κρίση, δημιουργήθηκε αρχικά η εντύπωση πως η δυτική παλαιά φρουρά παραχωρεί την κυριαρχία της στην Ασία και ότι μια άλλη πόλη θα έλθει ενδεχομένως να κλέψει το νεοϋορκέζικο στέμμα.

Οταν μετρήθηκαν, όμως, οι επιδόσεις της στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και των τεχνών, της ζωντάνιας, του ποτού και του φαγητού, η Νέα Υόρκη απεδείχθη και πάλι ανώτερη, εξηγεί η συγγραφέας Τζέσικα Κάργκιλ Τόμσον.

Μια δύσκολη απόφαση

Σε ό, τι αφορά το Λονδίνο, οι ειδικοί φαίνεται ότι δυσκολεύτηκαν να πάρουν τις αποφάσεις τους στο σημείο περί αρχιτεκτονικής, αλλά τελικά η πόλη «κατόρθωσε» να εξασφαλίσει επτά στα δέκα, έναντι των εννέα βαθμών της Νέας Υόρκης σ’ αυτήν την κατηγορία. «Για κάθε σημαντικό κτίριο, για κάθε κομψό χώρο, υπάρχει ένα ψεγάδι νομικών προβλημάτων ή μια έλλειψη οράματος. Παρ’ όλα αυτά, το φαγητό και το ποτό που έως πρότινος θα έπαιρναν μηδέν, έχουν εκπλήξει άπαντες».

Στην τρίτη θέση, το Παρίσι καλείται να αποδείξει εάν είναι πράγματι η τέλεια πόλη ή εάν αυτός ο φιλόδοξος τίτλος αποτελεί απλώς μια ρομαντική φαντασίωση. «Παρότι άλλοτε η πόλη είχε παγκόσμια πολιτισμική σημασία, το σημερινό Παρίσι στερείται την έννοια του επείγοντος και της ζωτικότητας, που στο παρελθόν σε ανάγκαζαν να το επισκεφτείς πάση θυσία», λένε οι ειδικοί. Φυσικά, το φαγητό και η μόδα παίρνουν άριστα.

Το Βερολίνο, παρότι εισήλθε στην τρίτη χιλιετία φέροντας την κληρονομιά ενός ταραχώδους αιώνα, ξαναχτίστηκε και ανέκτησε την εμπιστοσύνη ως πρωτεύουσα. Η τέχνη έχει αποκατασταθεί, μουσεία και ανεξάρτητες γκαλερί προσελκύουν το ενδιαφέρον των κριτικών, μεγαλειώδη φεστιβάλ κινηματογράφου ενισχύουν το πολιτιστικό προφίλ της πόλης.

Πέμπτη η Βαρκελώνη

Την πέμπτη θέση κατέλαβε η Βαρκελώνη με την εκπληκτική της αρχιτεκτονική και τα κλασικά θαύματα του Γκαουντί, την έκτη το Σικάγο, που φημίζεται «για τη χαρισματική πολιτιστική σκηνή του και τους διακριτικούς γείτονες». Εβδομο κατατάχθηκε το Τόκιο, «με τη φουτουριστική του τεχνολογία, το ισχυρό χρηματιστήριο, τα ψηλά κτίρια και την ακούραστη μάζα εκατομμυρίων ατόμων που απλώνεται σε πολλά χιλιόμετρα». Στην όγδοη θέση η Κωνσταντινούπολη, με το «θείο ηλιοβασίλεμα». Ενατη ήλθε η Ρώμη χάρη σε δραστηριότητες που έλαβαν χώρα πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά και χάρη σ’ έναν σαρωτικό συνδυασμό του παλαιού με το μοντέρνο. Δέκατο, τέλος, τερμάτισε το Σίδνεϊ, μια πολυπολιτιστική πόλη με «υγιές λαϊφστάιλ», «πολύχρωμη νυχτερινή ζωή» και άριστη ποιότητας ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή