Βέβαιη θεωρείται η δεύτερη θητεία του Μπαρόζο

Βέβαιη θεωρείται η δεύτερη θητεία του Μπαρόζο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ψήφος αυτή θα είναι θετική.

Κλειδί για το ως φαίνεται αίσιο τέλος του θερινού Γολγοθά του Μπαρόζο υπήρξε η τελική παραδοχή από την πλευρά της ηγεσίας των Σοσιαλιστών αλλά και των Φιλελευθέρων, ότι απλώς δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους για να σταματήσουν τον Πορτογάλο πρόεδρο της Επιτροπής, που έχει ήδη λάβει την ομόφωνη στήριξη των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων ουκ ολίγων από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

Τελευταίο «χαρτί» των αντιπάλων του Μπαρόζο ήταν η νέα αναβολή μέχρι τον Οκτώβριο, της αρχικά προγραμματισμένης για τον Ιούλιο και αναβληθείσης τότε για την ερχόμενη Τετάρτη, ψηφοφορίας. Ομως χθες οι επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών του Κοινοβουλίου αποφάσισαν τελικά κατά πλειοψηφία να διεξαχθεί η ψηφοφορία κανονικά την Τετάρτη, με αποτέλεσμα που πολύ δύσκολα δεν θα είναι θετικό για τον Μπαρόζο. Ο ίδιος ο Πορτογάλος, άλλωστε, κινήθηκε για να διευκολύνει την ψήφο όσων σοσιαλιστών τον στηρίξουν (κυρίως από τη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία) υποσχόμενος επανεξέταση της προωθούμενης χαλάρωσης του 48ώρου και των κανόνων για την απόσπαση εργαζομένων, που ήταν από τις βασικές αιτίες της διαρκούς μομφής του υπερφιλελευθερισμού που του προσάπτουν οι αντίπαλοί του.

Τελευταίοι ελιγμοί, κινήσεις απελπισίας μάλλον, των αντιπάλων του είναι η υπόσχεση του ηγέτη των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ να καταθέσει τη Δευτέρα ψήφισμα για αναβολή της ψηφοφορίας (ώστε ενδεχομένως να ανατραπεί από την ολομέλεια η απόφαση για διεξαγωγή της) ή η ακόμα πιο εξωτική και αντιστοίχως ανεδαφική σκέψη των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων για δεύτερη ψηφοφορία αργότερα εφέτος, υπό τους κανόνες της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Ειδικά την πρόταση αυτή απέρριψε ακόμα και ο Κον-Μπεντίτ.

Τι ζήτησε η σοσιαλιστική ομάδα

Ετσι η ψηφοφορία την Τετάρτη δείχνει μονόδρομος και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς αποφάσισε, όπως φαίνεται, να γυρίσει και αυτός σελίδα, δηλώνοντας ότι εφόσον πρόεδρος της Επιτροπής θα παραμείνει ο προερχόμενος από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μπαρόζο, τότε ο προβλεπόμενος από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να προέρχεται από τους Σοσιαλιστές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή