Η αγωνία μιας μελλοθάνατης στην Τραφάλγκαρ

Η αγωνία μιας μελλοθάνατης στην Τραφάλγκαρ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανίδα πολίτης που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας, χρησιμοποίησε το «βήμα» της «τέταρτης πλίνθου» της πλατείας Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο για να ζητήσει τη βοήθεια των συμπατριωτών της. Το συγκεκριμένο βάθρο στη διάσημη λονδρέζικη πλατεία παραμένει κενό από το 1841, οπότε χτίστηκε, λόγω διαφωνιών για το ποιο άγαλμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επάνω του.

Οι Αρχές της πόλης το χρησιμοποιούν συνήθως για προσωρινή έκθεση γλυπτών. Από τον περασμένο Ιούλιο χρησιμοποιείται από τον καλλιτέχνη Αντονι Γκόρμλεϊ για την έκθεση «ζωντανών μνημείων». Ο καλλιτέχνης παραχωρεί το βάθρο για μία ώρα σε όποιον Βρετανό το επιθυμεί για να το χρησιμοποιήσει όπως εκείνος κρίνει. Η έκθεση ζωντανών μνημείων ονομάζεται «Ο Ενας κι ο Αλλος» και μεταδίδεται ζωντανά μέσω Διαδικτύου από τη διεύθυνση www. oneandother. co. uk.

Υποστηρικτές της 50χρονης θανατοποινίτισσας Λίντα Κάρτι έστησαν χθες στο βάθρο ένα χαρτονένιο ομοίωμά της και μετέδωσαν ηχογραφημένο μήνυμά της από τις φυλακές του Τέξας. Η κυρία Κάρτι καταδικάστηκε το 2002 με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στο φόνο 25χρονης Αμερικανίδας. Ωστόσο, η ίδια ισχυρίζεται ότι είναι αθώα και ότι έπεσε θύμα δικαστικής πλάνης από άτομα του υποκόσμου που ήθελαν να την εκδικηθούν επειδή υπήρξε επί χρόνια πληροφοριοδότρια της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Η Κάρτι, η οποία εργαζόταν ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, πρόκειται να εκτελεστεί με θανατηφόρο ένεση τους επόμενους μήνες.

«Είμαι απελπισμένη γιατί θα πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα. Ο βρετανικός λαός είναι η τελευταία μου ελπίδα. Αν ζητήσει από την πολιτεία του Τέξας να με αφήσει να ζήσω, ίσως τον ακούσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ηχογραφημένο μήνυμά της από τη φυλακή. Η ΜΚΟ Reprieve, που ανέλαβε να δημοσιοποιήσει το αίτημα της Κάρτι, εκτιμά πως το Λονδίνο έχει τη δύναμη να τη σώσει. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη υποβάλει ένσταση στα δικαστήρια του Τέξας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή