ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Φωτογραφίες του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ από τη φυλακή

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ. Συγγενείς του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του εγκεφάλου της 11ης Σεπτεμβρίου ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, στην αμερικανική βάση στην Κούβα. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί τον Ιούλιο και εμφανίζουν το Μοχάμεντ ντυμένο με άσπρη ποδιά, τουρμπάνι με κόκκινες λεπτομέρειες και ένα μακρύ μούσι. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έβγαλε τη φωτογραφία για να την αποστείλει στην οικογένειά του, χωρίς να έχει στόχο τη δημοσιοποίησή της.

ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΠΛΟΙΟ, ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ 200

Ναυτική τραγωδία στη Σιέρα Λεόνε

ΦΡΙΤΑΟΥΝ. Τραγωδία στη Σιέρα Λεόνε. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε σε ελάχιστα λεπτά εν μέσω θυέλλης στα ανοικτά της νήσου Πλαντέν, κοντά στο ψαροχώρι Τόμπο. Εικάζεται ότι η βύθιση του πλοίου οφείλεται στην υπερφόρτωσή του, καθώς επισήμως επέβαιναν 241 επιβάτες, ανεπισήμως όμως ο αριθμός θα πρέπει να είχε ξεπεράσει τους 300, όπως ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή της Σιέρα Λεόνε. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της χώρας δήλωσε ότι βρέθηκε μια λίστα «241» επιβατών, η οποία αφορά άτομα που είχαν αποσκευές, και σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται μαθητές, οι οποίοι επίσης επιβιβάσθηκαν στο πλοίο. Σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόνον οκτώ πτώματα.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ

Αυτοκτονίες στη France Τelecom

ΠΑΡΙΣΙ. Περισσότεροι από είκοσι εργαζόμενοι στην εταιρεία France Telecom αυτοκτόνησαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα εργατικά συνδικάτα και διάχυτο προβληματισμό στη διεύθυνση του γίγαντα της γαλλικής τηλεπικοινωνίας. Χθες ένας τεχνικός στην Τρογιές εισέβαλε σε αίθουσα, όπου διεξαγόταν συνάντηση των διευθυντικών στελεχών του τοπικού βραχίονα της εταιρείας και άρχισε να μαχαιρώνει τον εαυτό του. Ο 50χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισίου, είχε νωρίτερα πληροφορηθεί ότι θα χάσει τη θέση εργασίας του. Τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το κύμα αυτοκτονιών οφείλεται στις κάκιστες συνθήκες εργασίας και στην αφόρητη πίεση που ασκεί η διεύθυνση της France Telecom στο προσωπικό της. Η France Telecom είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Επιτίθεται βαθιά στους πνεύμονες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο ιός Η1Ν1 επιτίθεται στα πνευμονικά κύτταρα σε βάθος, σύμφωνα με έρευνα στο κεντρικό εργαστήριο του Ισραήλ για ιικές λοιμώξεις. Εκεί εντοπίστηκε ένα στέλεχος του ιού της νέας γρίπης το οποίο εμφανίζει σημάδια αντίστασης στο φάρμακο «Ταμιφλού». Το στέλεχος απομονώθηκε από δείγμα που ελήφθη από ασθενή, ο οποίος ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ανάρρωσε πλήρως από τον ιό. Το ισραηλινό υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά τεστ συνεχίζονται και τα ευρήματα εξετάζονται. Επισήμανε επίσης ότι ανθεκτικές μορφές του ιού έχουν ανακαλυφθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα στην επιθεώρηση Nature Biotechnology, ο ιός της νέας γρίπης έχει την ικανότητα να μολύνει τα κύτταρα βαθιά στο εσωτερικό των πνευμόνων, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση της υγείας του προσβληθέντος.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Εξόργισε η απελευθέρωση Φαρέλ

ΚΑΜΠΟΥΛ. Πολλαπλασιάστηκαν χθες οι επικρίσεις για τη δραματική από αέρος επιχείρηση διάσωσης ενός απαχθέντος δημοσιογράφου των «Νιού Γιορκ Τάιμς», από τους Ταλιμπάν, ο οποίος κατάφερε να ελευθερωθεί, ενώ τέσσερις άλλοι, μεταξύ των οποίων κι ένας Αφγανός συνάδελφός του σκοτώθηκαν. Οι διαπραγματευτές πέρασαν ώρες συνομιλώντας με τους Ταλιμπάν προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο τον Στίβεν Φαρέλ και όλα πήγαιναν καλά ώς τη στιγμή που Βρετανοί κομάντος παρενέβησαν με την επιχείρηση διάσωσης. Ο Βρετανο-ιρλανδός Φαρέλ αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ο Αφγανός συνάδελφός του και πατέρας δύο παιδιών Σουλτάν Μουναντί, όπως κι ένας Βρετανός στρατιώτης, μια Αφγανή κι ένα παιδί σκοτώθηκαν. Στο Αφγανιστάν, δημοσιογράφοι εξέφρασαν το θυμό τους για το θάνατο του Μουναντί, λέγοντας ότι ήταν απάνθρωπο που το διάτρητο από σφαίρες σώμα του εγκαταλείφθηκε στο σημείο της δολοφονίας.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Παραιτήθηκε ο Σαάντ Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ. Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο εισέρχεται ο Λίβανος για πολλοστή φορά μέσα σε διάστημα ενός έτους. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση της Χεζμπολάχ ότι μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική στασιμότητα. «Δεδομένου ότι η δέσμευσή μου για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες που ο καθένας γνωρίζει καλά, ανακοινώνω ότι ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πως εγκαταλείπω την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βηρυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή