Τελετές μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου

Τελετές μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τελετή μνήμης πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο σημείο όπου υψώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι προς τιμήν των 2.752 ανθρώπων που έχασαν εκεί τη ζωή τους από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχη τελετή θα γίνει στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και στον τόπο της συντριβής του τέταρτου αεροσκάφους σε αγροτική περιοχή της Πενσυλβάνια.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και άλλοι αξιωματούχοι θα παραβρεθούν στην τελετή στο Σημείο Μηδέν στο νότιο άκρο του Μανχάταν, όπου θα αναγνώσουν τα ονόματα των νεκρών και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, ενώ ισχυροί προβολείς θα εκπέμπουν δέσμες φωτός στον ουρανό.

Οικονομικές και νομικές διενέξεις, όμως, έχουν οδηγήσει σε αναστολή των έργων κατασκευής μνημείου των νεκρών και της οικοδόμησης του συγκροτήματος γραφείων που θα αντικαταστήσει τους Δίδυμους Πύργους. Η οικονομική κρίση και η επιβράδυνση της αγοράς στέγης έχουν καταστήσει αμφίβολη την αναγέννηση της συνοικίας, που είχε εξαγγείλει η δημαρχία μαζί με τα σχέδια ανοικοδόμησης του συγκροτήματος.

«Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης οφείλουν να νιώθουν ντροπή για την αποτυχία της τοπικής κυβέρνησης να ξαναχτίσει το Σημείο Μηδέν. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγει από την προσεκτική μελέτη των πρωτοβουλιών της τοπικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, είναι ότι οι εκλεγμένοι άρχοντες αδιαφορούν παγερά για το λαϊκό αίσθημα», λέει ο δικηγόρος Μπάρι Λεπάτνερ, που εκπροσωπεί κατασκευαστικές εταιρείες. Τα σχέδια ανοικοδόμησης προβλέπουν την κατασκευή πέντε ουρανοξυστών, με πάρκο και μνημείο των νεκρών στο μέσον τους, αλλά και σημαντικό κόμβο δημόσιων μεταφορών σε υπόγειο χώρο.

Ντρέπονται εξαιτίας των καθυστερήσεων

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουινιπίακ την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι 75% των Νεοϋορκέζων δεν πιστεύει ότι το μνημείο στους νεκρούς θα είναι έτοιμο για τη δέκατη επέτειο των επιθέσεων το 2011, ενώ 25% από αυτούς δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις του έργου τούς κάνουν να ντρέπονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή